Een optimale tandverzorging en mondverzorging voor een gezond gebit

Je tanden en mond worden dagelijks meerdere malen blootgesteld aan wat hen schade kan berokkenen. Denk hierbij aan slechte gewoontes zoals roken, het dragen van piercings in de mond, het bleken van tanden, alsook het eten van snoep en drinken van zoete of zure sapjes. Je mond en tanden kunnen dus zwaar op de proef gesteld worden. Een dagelijkse mondverzorging en tandverzorging is dan ook noodzakelijk voor een gezonde mond en tanden. Wij geven je alvast enkele tips voor een goede tandverzorging en mondverzorging.

Tandenpoetsen als belangrijkste onderdeel bij tandverzorging

Uiteraard is het belangrijk om je tanden te voorzien van de nodige dagelijkse reinigingen voor een goede tandverzorging. Door meerdere malen per dag grondig je tanden te poetsen, kan tandplaque goed aangepakt worden. Een ander probleem dat zich kan voordoen is tanderosie, waarbij de laag tandglazuur afgesleten. Hierdoor worden tanden gevoeliger voor onder meer frisdrank en vruchtensap. Daarnaast kan ook een slechte adem veelal verholpen worden door grondig te poetsen.

Kies een goede tandenborstel voor een dagelijkse verzorging

-        Met een traditionele tandenborstel

Bij het poetsen van je tanden is het in de eerste plaats van belang om te kiezen voor een kwalitatieve tandenborstel. Een goede tandenborstel is noodzakelijk bij een goede tandverzorging om de tandplaque grondig te kunnen verwijderen. Kies bij voorkeur voor een kwalitatieve tandenborstel met zachte afgeronde borstelharen die dicht bij elkaar staan. Investeer niet alleen in een goede tandenborstel, maar vervang hem of de opzetborstel bij voorkeur ook om de drie maand.

-        Of ga voor elektrisch poetsen

Kies je voor een elektrische tandenborstel, dan doet hij al het werk voor jou. Dat kan niet alleen heel handig zijn, maar dat zorgt er ook voor dat het poetsen gegarandeerd heel grondig verloopt. Elektrisch poetsen wordt dan ook sterk aangeraden door tandartsen voor een goede tandverzorging. Dit omdat een elektrische tandborstel verschillende draaibewegingen maakt en beter plaatsen bereikt waar je anders niet eenvoudig bij kan. Omdat een elektrische tandenborstel net iets minder eenvoudig is om overal mee te nemen, kan je er ook voor opteren om beide af te wisselen.

Met de juiste producten is een optimale tandverzorging gegarandeerd

-        Fluor tandpasta voor opvallend mooie tanden

Naast investeren in een goede tandenborstel, is het ook aan te raden te kiezen voor een tandpasta met fluoride en niet voor tandpasta met witmakend effect. De gouden regel bij tandenpoetsen is dat je niet zozeer veel tandpasta nodig hebt, maar wel goed en langdurig moet schrobben.

-        Sla geen enkel plekje over met een plaqueverklikker

Ook kan je gebruikmaken van een plaqueverklikker. Door je mond te spoelen met deze vloeistof gaan je tanden verkleuren overal waar tandplaque zich opstapelt. Dat maakt het nog eenvoudiger om grondig te poetsen. Met deze trucjes is de beste tandverzorging en mondverzorging gegarandeerd.

Ook extra aandacht voor mondverzorging gevraagd 

-        Flossen, stokers en een monddouche

Maar zelfs al heb je een goede tandenborstel en poetstechniek, toch kan het lastig zijn om alle plaatsjes goed te bereiken. Daarom kan je gebruik maken van een tandenstoker of flosdraad. Zo kan je ook tussen de tanden op de moeilijk bereikbare plaatsen geraken. Tandenstokers en tandenragers vind je in verschillende maten. Heel geschikt voor een maximale tandverzorging en mondverzorging. Verder kan ook een monddouche extra soelaas bieden.

      -      En tot slot aan het werk met de tongschraper

Ook op je tong kunnen bacteriën zich opstapelen. Dat kan je ook met het blote oog zien wanneer de tong onder een wit tongbeslag zit. Daarom is het aan te raden de tong proper te schrapen met een tongschraper.

Wil je graag meer advies voor een goede mondverzorging en optimale tandverzorging? Ga dan gerust te rade bij je tandarts of orthodontist. Fleur Admiraal, jouw orthodontist in Gent, helpt je graag verder met professioneel advies bij tandverzorging, zodat je ook bij het dragen van een beugel weet hoe je de beste verzorging toepast.

Het team van orthodontist Admiraal versterken?

Heeft u zin om ons team te versterken? Raadpleeg dan onze jobs pagina en wie weet word jij onze nieuwe collega!

Bekijk vacatures