De noodzaak van goede mondverzorging voor jouw gezondheid

Het coronavirus Covid-19 heeft een grote impact op onze levens en brengt ook het langdurig dragen van mondmaskers met zich mee. Het wordt dan ook aangeraden om bij een epidemie zoveel mogelijk mondmaskers te dragen als middel tegen de verdere verspreiding en overdracht van virussen. Maar met het veelvuldig dragen van deze maskers worden we ook vaker geconfronteerd met onze eigen adem die veelal een reflectie is van onze mondhygiëne. Bacteriën en voedingsresten en tandplaque veroorzaken samen vaak een slechte geur. Reden genoeg om dit even extra te belichten.

Tips voor een betere mondverzorging

De oorzaak van een slechte adem kan bij verschillende factoren liggen. Zo kan een slechte adem te wijten zijn aan een maagprobleem, maar ook aan problemen in de mond. Bacteriën in de mond kunnen namelijk zwavelzuur produceren of zorgen voor tandvleesontstekingen. Een goede mondverzorging geldt hierbij dan ook als eerste echte belangrijke punt. Wij sommen de belangrijkste tips alvast even voor je op om die slechte adem aan te pakken met een betere mondverzorging.

Mondverzorging tip 1: tandenpoetsen

Iedereen weet het wel maar we herhalen het toch nog maar eens. Dagelijks de tandenpoetsen is van belang om tandplaque in de mond te verwijderen. Dat is van belang omdat tandplaque met voorsprong de nummer één veroorzaker van mondproblemen is. De bacteriën in tandplaque kunnen ons ziek maken en tandvleesontstekingen kunnen veroorzaken. Het is dan ook een must deze dagelijks grondig te verwijderen. Twee maal per dag je tandenpoetsen gedurende minimaal twee minuten blijft dus de absolute basis voor een goede mondverzorging. Bij een goede poetsbeurt worden zowel de binnenkant, als buitenkant en bovenkant van de tanden grondig aangepakt. Maar naast de tanden dienen ook het tandvlees en de beugel aan alle kanten schoon gepoetst te worden. Om goed te poetsen is een goede tandenborstel absoluut noodzakelijk. Investeer daarom elk seizoen in een nieuwe tandenborstel.

Mondverzorging tip 2: flossen of tandenstokers gebruiken 

Een goede poetsbeurt wordt een interdentale reiniging genoemd, hierbij wordt ook tussen de tanden grondig gereinigd. Voor een grondige mondverzorging is het namelijk ook goed tussen je tanden te poetsen zodat ook moeilijk bereikbare plekjes niet vergeten worden. Ze vormen vaak de oorzaak van het ontstaan van gaatjes en tandvleesproblemen tussen tanden en kiezen. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Wees er dus tijdig bij met een goede preventieve mondverzorging. Om deze moeilijk bereikbare kleine ruimtes tussen de tanden en kiezen proper te maken, kan je gebruikmaken van bijvoorbeeld flosdraad. Om wondjes te voorkomen, is het wel aan te raden op te letten bij het flossen dat je niet in het tandvlees gaat snijden. Om dit te vermijden kan je ook voor tandenstokers of ragers of tooth picks kiezen om tussen de tanden te kuisen, die ook prima dienstdoen en een handig hulpmiddel kunnen vormen.

Mondverzorging tip 3: tong poetsen  

Ook door de achterkant van je tong te poetsen wordt meteen ook een grote oorzaak van de zwavelgeur aangepakt. Bij het schrapen van de tong kan namelijk een wit beslag loskomen waar deze zwavel producerende bacteriën in huizen. Het proper maken van de tong kan door middel van het poetsen van de tong met een tandenborstel of het schrapen van de tong met een tongschraper.

Mondverzorging tip 4: mond spoelen  

Ook een mondspoeling kan helpen, al is dit eerder voor het geven van een frisse adem en dus niet zozeer voor het aanpakken van het probleem. Maar een mondspoeling op basis van zink kan wel met de bacteriën binden zodat de slechte zwavelgeur aangepakt kan worden. Daarom kan je dagelijks mond spoelen met een spoel middel op basis van Fluoride. 

Mondverzorging tip 5: water drinken  

Ook voldoende water drinken kan een goede ondersteuning geven voor een goede mondverzorging. Door water te drinken na de maaltijd worden de meeste voedselresten uit de mond weggespoeld. Daarnaast geeft wat je drinkt en eet ook gevolgen voor je tanden en mond. Daarom blijft het belangrijk om te zure of te zoete drank en voeding te beperken. Ook een droge mond kan zorgen voor een slechte adem. Bij een droge mond kunnen de bacteriën makkelijker aankoeken, wat de geur nog slechter maakt. Daarom is het goed de mond vochtig te houden.

Mondverzorging tip 6: naar de tandarts 

Het is van belang gaatjes tijdig op te merken zodat deze niet te groot kunnen worden en je dus tijdig kan ingrijpen. Want ook vergevorderde gaatjes kunnen voor geurhinder zorgen wanneer er etensresten blijven in steken bijvoorbeeld. Ga daarom zeker één maal, bij voorkeur twee maal per jaar naar de tandarts op controle. Maak hier een goede gewoonte van als onderdeel van een goede mondverzorging en tandverzorging.

Wanneer je deze tips goed opvolgt, zou een slechte adem zo verleden tijd moeten zijn en ben je dus goed op weg naar een goede mondverzorging en tandverzorging! Fleur Admiraal, ervaren orthodontist in Gent, helpt je tijdens je beugelbehandeling graag met tips. Veel succes!

Het team van orthodontist Admiraal versterken?

Heeft u zin om ons team te versterken? Raadpleeg dan onze jobs pagina en wie weet word jij onze nieuwe collega!

Bekijk vacatures