Bacteriën in de mond zijn veelal de oorzaak van een slechte adem. Door tanden goed te poetsen kan je  voorkomen dat bacteriën zich in de mond en aan de tanden kunnen hechten. Een goede mondverzorging draagt bij aan een frisse adem en een net gebit. Zo zorg je er met een goede mondverzorging ook voor dat je gebit gezond blijft.

Een eerste en een van de meest voorkomende mondproblemen door een slechte mondverzorging, is het ontstaan van tandplak. De bacteriën in de tandplaque tasten het tandglazuur aan en zorgen voor gaatjes of tandbederf. Daarnaast kan tandplak ook zorgen voor ontstoken tandvlees. Het is dus van belang om tandplak te voorkomen en tijdig te verwijderen.  Met een goede mondverzorging wordt schadelijke tandplaque vermeden en kunnen tandvleesontstekingen voorkomen worden. Zo wordt met een goede mondverzorging dus ook de kans op gaatjes kleiner.

Maar een goede mondverzorging kan ook bijdragen aan een betere algemene gezondheid. Doordat met een goede mondverzorging verschillende mondproblemen kunnen vermeden worden, draagt deze ook bij tot een betere algehele gezondheid. Zo kunnen mondproblemen pijn veroorzaken en dus ook invloed hebben op ons eetpatroon. Een slechte mondverzorging kan de oorzaak zijn van verschillende soorten mondproblemen die op zich dan ook weer andere gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Een goede mondverzorging is dus niet alleen essentieel voor het behoud van een mooi en goed gebit, maar ook voor de gezondheid in het algemeen.

Ook overtuigd? Maak dan vanaf nu ook een topprioriteit van jouw mondverzorging.

 • Ik adviseer elk kind om tijdens het (voor)laatste jaar van het lager onderwijs een bezoek te brengen bij een orthodontist
 • Als uw tandarts u verwijst naar een orthodontist. 
 • Op uw eigen intiatief. 

Dat een goede mondverzorging belangrijk is, daar ben je vast van overtuigd. Maar hoe pak je dit nu best aan? Concreet gaat een goede mondverzorging samen met een correcte tandverzorging. Bij een goede tandverzorging hoort regelmatig tandenpoetsen en flossen. Daarnaast kan je ook gebruikmaken van interdentale borsteltjes om tussen de tanden te poetsen. Wanneer je een beugel draagt kan je kiezen voor uiterst buigzame exemplaren om toch zo efficiënt mogelijk te poetsen. Dat kan met een beugel soms wel een uitdaging vormen en een hele klus zijn. Daarom kan je ook kiezen voor een monddouche, om ook de moeilijkste plaatsjes proper te krijgen. Zo kan je met het apparaat een straal spuiten tussen je tanden en je tandvlees om zo tandplak en voedselresten efficiënt te verwijderen. Ook met een mondspoelmiddel kan je de bacteriën in je mond te lijf gaan. Met hun antibacteriële eigenschappen leveren ze zo een goede bijdrage aan je mondhygiëne. Daarnaast kan je gebruikmaken van een tongschraper om alle bacteriën van je tong weg te schrapen. Door dagelijks in te zetten op een goede mondverzorging kan je de beste resultaten bereiken. Draag jij ook zorg voor jouw mond?

De resultaten van een orthodontische behandelingen leveren veel voordelen aan de patiënt:

 • Een verzorgd gebit zorgt voor zelfvertrouwen en draagt bij aan uw algemene gezondheid!
 • Orthodontie geeft een sterk en gezond gebit dus is een enorme besparing op lange termijn. Ga voor 90 jaar worden met uw eigen tanden!!
 • De mond is als centrum van uw communicatie met de wereld. 
 • Een goede beet/occlusie/interdigitatie geeft op lange termijn minder kans op extreme slijtage van de tanden en dus een langere levensduur van uw tanden, omgevende zachte weefsels en de kaakgewrichten
 • Scheve tanden zijn moeilijker te reinigen. Tanden die schoon in de rij staan zijn beter te onderhouden/poetsen.
 • Iedereen (kind, adolescent en volwassene) kan een orthodontische behandeling starten, mits er geen tandvleesaandoeningen zijn en mits er geen ernstige medische contra-indicaties zijn. De drempel om te kiezen voor een beugel voor volwassenen of blokjes voor volwassenen is bovendien steeds lager. Dit mede dankzij de doorzichtige beugel of Invisalign en de linguale blokjes
 • Ter voorbereiding op kroon- en brugwerk. 
 • De borstel draait voor u: dus enkel juist positioneren op de tanden en tandvlees. 
 • U poetst langer. 
 • Uw tanden voelen gladder en frisser aan. 

POETSKRACHT = KOOPKRACHT; niets is een betere investering voor een gezond gebit als....uw tanden poetsen!! Het advies van een ervaren orthodontist

Een goede mondverzorging is voor ieders gezondheid belangrijk. Maar als je een beugel draagt, is het des te belangrijker. Een andere naam voor een slechtriekende adem is halitose. Een slechtruikende adem is niet alleen ongezond, maar brengt ook nog andere nadelen met zich mee. Zo kan een slechte adem er ook voor zorgen dat men onzeker wordt wanneer andere mensen dichter in de buurt komen. Een slechtruikende adem wordt namelijk vooral door anderen waargenomen wanneer de patiënt gaat uitademen. Wanneer men met een slechte adem geconfronteerd wordt, wil men die uiteraard ook graag snel behandelen. Gelukkig kan een slechte adem aan de hand van een goede mondverzorging veelal vermeden worden. Wil je graag verder advies rond een goede mondverzorging bij het dragen van een beugel? Reken dan gerust op de professionele hulp van Fleur Admiraal. Tijdens je bezoek aan onze orthodontiepraktijk staan wij je graag bij met handige tips en goed advies voor het creëren en onderhouden van een goede mondverzorging.

De grootste oorzaak van een slechte adem is doorsnee het hebben van bacteriën in de mond. Die bacteriën zetten zich op de etensresten die in de mond te vinden zijn en zetten deze om in viesruikende gassen. Veel mensen hebben ’s morgens wel eens last van een minder frisse adem. Dit omdat je tijdens de slaap gedurende langere periode niet gedronken hebt, en als er dan etensresten in de mond zijn nagebleven, dan krijgen deze mondbacteriën gedurende langere periode tijd dus vrij spel.

Wanneer je aandacht besteedt aan het onderhouden van een goede mondverzorging zal dit veelal automatisch ook een goede adem met zich meebrengen. Het grondig poetsen van mond en tanden zal er dus voor zorgen dat de slechte adem snel verdwijnt. Door deze poetsbeurt af te werken met ook tandenstokers en flosdraad, kan je een optimaal resultaat verkrijgen. Vergeet hierbij zeker ook niet de tong te poesten en zo de achterblijvende bacteriën op de achterkant van de tong ook te verwijderen. En als je een beugel draagt, dien je uiteraard ook rond de beugel te poesten, alsook de beugel zelf te reinigen. Met deze optimale mondverzorging is een goede adem en een mooie glimlach verzekerd. 

 • Orthodontiepraktijk Admiraal is niet geconventioneerd. Dit betekent dat we in principe vrij onze erelonen bepalen. Dit is trouwens het geval voor omzeggens alle orthodontisten. Het betekent echter niet dat er willekeurige tarieven worden gehanteerd. Bij het begin van een orthodontische behandeling wordt een geschreven honorariumoverzicht meegegeven. Zo weet u vooraf wat de behandeling gaat kosten. De kosten van een orthodontische behandeling worden bepaald door verschillende factoren, o.a. de gebruikte apparatuur, de behandelingsduur en ook voor een deel door de moeilijkheidsgraad van een behandeling.
 • Orthodontie wordt niet volledig terugbetaald door de mutualiteiten/het RIZIV. Om aanspraak te maken op enige terugbetaling dient u voor het 15de levensjaar van uw zoon of dochter EN voor aanvang van de behandeling het formulier 'kennisgeving' (=de aanvraag voor terugbetaling) die u van mij tijdens de bespreking van het plan hebt gekregen, in te dienen bij de mutualiteiten.
 • Wat kost een beugel en de orthodontische behandelingen met vaste apparatuur. Een gemiddelde behandeling duurt ongeveer 18 maanden en kost  ±2500 euro. Uiteraard wordt hiervan een deel door uw ziekenfonds of verzekering terugbetaald. De vooronderzoeken en radiografiën zijn niet inbegrepen. Bijkomende apparatuur zoals activators, Forsus, schroefjes of veren worden bijkomend afgerekend. Hiervoor wordt geen ereloon gevraagd, enkel de kostprijs van het materiaal.
 • Voor zeer korte en eenvoudige behandelingen wordt een individueel tarief afgesproken.
 • De materiaal kosten voor orthodontische behandelingen met linguale apparatuur (blokjes aan de binnenkant van de tanden ) zijn vrij duur. Deze extrakosten worden verrekend bij het begin van de behandeling. Een behandeling met linguale blokjes boven en onder kost ± 6700 euro.
 • De Belgische orthodontietarieven horen samen met Nederland en Engeland bij de laagste van Europa. In onze buurlanden Duitsland, en in Spanje en Zwitserland kost een orthodontische behandeling circa 8500 euro, met een zeer beperkte tussenkomst van de mutualiteit. Daarbij vergeleken is orthodontie in België tegenwoordig niet meer duur en dankzij de goede verzekerbaarheid meer bereikbaar voor iedereen.
 • Volwassenen kunnen geen terugbetaling van de mutualiteiten verwachten. Zij kunnen zich echter wel bijkomend verzekeren, via polissen zoals Dentalia Plus etc.....

Dit zijn zaken om rekening mee te houden wanneer men kiest voor een beugel voor volwassenen, een doorzichtige beugel, een linguale beugel, of een gewone blokjesbeugel bij een orthodontist in Gent

 • Als de mondhygiëne niet optimaal is, kunnen vlekjesgaatjes of andere beschadigingen aan het glazuur ontstaan met een blokjesbeugel en kan het tandvlees lokaal wat terugtrekken.
 • Incidenteel kunnen kaakgewrichtsklachten ontstaan met een blokjesbeugel, die pijn in het gewricht, hoofd- of oorpijn veroorzaken. Deze klachten kunnen ook zonder orthodontie ontstaan. Klachten aan het kaakgewricht moet je aan de orthodontist melden.
 • Orthodontische behandeling met een blokjesbeugel kan verkorting van de wortels tot gevolg hebben. Zeker als er tijdens de orthodontische behandeling geduimd wordt. De oorzaak is niet duidelijk, wortelverkorting stopt bij het stoppen van de behandeling. Het wel-niet-wel dragen van apparatuur bevordert wortelverkorting, net als nagelbijten.
 • Een ongewenste ontwikkeling van de verstandskiezen/wijsheidstanden moet rond het 18levensjaar beoordeeld worden met een overzichtsröntgenfoto, om een beslissing te nemen over eventueel verwijderen.
 • Uw mond is net als de rest van uw lichaam onderhevig aan veranderingen en verouderingenHet is biologie! Een lichaam is levenslang in beweging, het gebit ook. Het is belangrijk om het bereikte resultaat zo goed mogelijk te stabiliseren met retentieapparatuur. De uitneembare nachtbeugel vereist discipline, de vaste versie regelmatige controle.
 • Tijdens de zogenaamde retentieperiode zullen dus enkele controleconsulten nodig zijn. Ook om de ontwikkeling van de verstandkiezen/wijsheidstanden op te volgen.

De drempel om op volwassen leeftijd een orthodontische behandeling te ondergaan is de laatste jaren sterk verlaagd. Een beugel voor volwassenen wordt steeds vaker gevraagd. De meeste volwassen patiënten hebben er geen problemen mee om een blokjesbeugel te dragen. Niettemin zijn er patiënten die liefst een behandeling met onzichtbare apparatuur of een doorzichtige beugel wensen als beugel voor volwassenen. Vandaar het succes van de onzichtbare uitneembare apparaten zoals "Invisalign" of  "Clear aligner". Invisalign is zeer beperkt in mogelijkheden. Met de LINGUALE vaste APPARATUUR (= onzichtbare blokjes voor volwassenen) kunnen echter alle behandelingen gebeuren, die ook met gewone zichtbare blokjes mogelijk zijn.

Linguale beugel (= blokjes voor volwassenen aan de binnen/achterzijde van de tanden) wordt aan de tong- of verhemeltekant van de tanden geplaatst. Hierdoor is de apparatuur onzichtbaar.

Doordat er met deze linguale techniek met high tech materialen en de individueel gemaakte blokjes wordt gewerkt, zijn de behandelkosten wel een stuk hoger dan normale vaste apparatuur aan de buitenzijde van de tanden. Zie hoofdstuk over wat kost een beugel. Deze onzichtbare blokjesbeugel maakt een beugel voor volwassenen wel populair. 

zie ook www.lingualsystems.com

Een ONZICHTBARE beugel? (linguale beugel/Invisalign/Incognito/WIN)
 • Gemiddeld 18 maanden, afhankelijk van de ernst van de tandstand en beet en de medewerking van de patiënt.

Een verwijzing van een tandarts is niet nodig.

U kunt zich best via de website aanmelden aanmelden voor een consult bij de orthodontist.

Wanneer gekozen werd voor het dragen van een blokjesbeugel is een regelmatige controle noodzakelijk. Tijdens deze controle wordt in eerste instantie de stand van de tanden geëvalueerd en wordt de blokjesbeugel verder aangepast voor het behalen van het gewenste resultaat. Maar tegelijk wordt ook de staat van de blokjesbeugel nagekeken en aangepast waar nodig. Zo worden de elastiekjes vervangen en indien nodig ook de draadjes. Ook als er iets stuk zou zijn of zou zijn losgekomen, wordt dit hersteld. Wanneer je tussendoor zou merken dat iets kapot zou geraakt zijn aan je blokjesbeugel, neem dan meteen contact op met je behandelende orthodontist.

Het is nooit te laat voor een beugel. Een mooi gebit zorgt voor een goed voorkomen, verhoogt het zelfvertrouwen, voorkomt verdere slijtage van de tanden en verhelpt lichamelijke klachten. Ook volwassenen kiezen daarom steeds vaker alsnog voor een beugel. Er bestaan heel wat verschillende soorten beugels voor volwassenen die beantwoorden aan de vraag naar discretie. We geven een overzicht van de mogelijkheden. 

De onzichtbare beugel voor volwassenen

Deze beugel wordt ook de linguale beugel voor volwassenen genoemd. Hierbij worden de blokjes aan de binnenzijde van de tanden geplaatst zodat deze niet zichtbaar zijn van buitenaf. Deze complexe techniek vraagt om de ervaring van een gespecialiseerd orthodontist. 

De doorzichtige beugel voor volwassenen

Deze beugel is ook gekend als kunststofbeugel voor volwassenen. Hierbij wordt een serie aan doorzichtige kunststofhoesjes om beurt over de tanden geschoven. Deze gaan de tanden steeds lichtjes verschuiven. Deze techniek wordt enkel toegepast bij kleine correcties. 

Natuurlijk bestaan de klassieke blokjes aan de buitenzijde ook nog steeds: klein en fijn en prijs kwaliteit zeer scherp geprijsd

Orthodontist Fleur Admiraal is gespecialiseerd in elk van deze technieken. Maak dus gerust een afspraak bij ons voor professioneel advies bij het maken van de beste keuze. 

Wat zijn de mogelijke beugels voor volwassenen?

Wat een beugel kost is afhankelijk van verschillende factoren.

* Uiteraard is er in eerste instantie de prijs van de apparatuur. De prijs wordt dus in grote mate bepaald door het soort beugel dat gekozen wordt, wat dan weer afhankelijk is van de tandstand. Afhankelijk van welke beugel gekozen wordt, kan de kostprijs erg variëren. Zo is een uitneembare beugel goedkoopst met een prijskaartje tussen de 300 en 500 euro. Een uitneembare doorzichtige beugel bestaat uit 15 tot 30 doorzichtige hoesjes die na elkaar gedragen worden, waarbij de kostprijs oploopt tussen de 3000 en 4000 euro. Wanneer we dan kijken naar de vaste apparatuur, hoort bij de gewone metalen blokjesbeugel een prijskaartje van tussen de 1400 en 1900 euro. Wanneer gekozen wordt voor een blokjesbeugel met doorzichtige witte keramische blokjes, moet je rekenen op een extra tussen de 300 en 600 euro. Wanneer gekozen wordt voor de linguale beugel waarbij de blokjesbeugel aan de binnenzijde van de tanden wordt geplaatst, gaat de prijs verder de hoogte in tussen de 4000 en 7000 euro.

* Verder dienen uiteraard ook de regelmatige consultaties bij de orthodontist betaald te worden. De prijs hiervan is afhankelijk van het gevraagde ereloon. De totale kostprijs voor het dragen van een beugel wordt dus ook bepaald door de totale behandelduur. 

* En dan wordt de prijs verder ook bepaald door de eventuele terugbetalingen. Voor kinderen jonger dan 15 wordt een deel van de orthodontische behandeling terugbetaald. Deze vergoeding kan dan tussen de 300 en de 1500 euro bedragen. Volwassenen krijgen geen terugbetaling van de mutualiteiten meer maar kunnen wel kiezen voor een bijkomende verzekering om de grootste kosten te drukken. Kosten baten dient hierbij uiteraard bekeken te worden.

Wie graag een onopvallende behandeling met een blokjesbeugel wenst, kan kiezen voor een linguale beugel. Hierbij wordt de blokjesbeugel dus gewoon aan de binnenzijde van de tanden geplaatst. Voor de linguale beugel worden de blokjes één voor één op maat van de tanden gemaakt. Zo wordt het mogelijk om met een linguale beugel met precisie alle tanden op de gewenste plaats te verschuiven en dit alles met een onzichtbare behandeling.

Gezien we onze tanden vandaag de dag veel langer kunnen behouden, en de vraag naar mooie rechte tanden in stijgende lijn blijft, worden beugels voor volwassenen ook steeds vaker toegepast. Op alle leeftijden kan dan ook gewerkt worden aan een goed en gezond gebit. 

Door te kiezen voor een orthodontische behandeling, kunnen niet alleen scheve tanden recht gezet worden, maar kunnen ook hiermee gepaard gaande lichamelijke klachten aangepakt worden. Aan de hand van de juiste medische correcties wordt een goede functionele beet gerealiseerd. 

Een verschoven beet of verschoven tanden kunnen een te sterke belasting geven op de tanden, het tandglazuur alsook de kaakgewrichten. Als tanden in de juiste verticale verhoudingen staan, op de correcte breedte en in een goede voor- en achterwaartse relatie staan met elkaar, ondervinden de tanden minder slijtage en blijven ze langer mooi en gaaf. Rechte tanden zijn ook beter te reinigen en zodoende blijven de tanden en het tandvlees ook langer gezond. Verkeerde tandposities kunnen ook terugtrekkend tandvlees geven (uitgroeiende tanden). Wanneer dit gebeurt, zal een parodontoloog  veelal adviseren de tanden recht te laten zetten door een orthodontist. Verbeteren van tandpositie heeft veelal ook een positief effect op de tandkleur. Zo kan orthodontie ook toegepast worden alvorens of in plaats van meteen te kiezen voor een bleaching.

Ter preventie van te grote slijtage van tanden, of in functie van eventuele kronen of facetten, wordt dus steeds vaker een orthodontische behandeling geadviseerd aan volwassenen. Het gevarieerde aanbod beugels voor volwassenen speelt hier ook mooi op in. Zo reikt de beugel voor volwassenen intussen ook diverse subtiele oplossingen aan. Met een beugel voor volwassenen wordt een mooi en gezond gebit verwezenlijkt op alle leeftijden.

Met al deze voordelen hoeft het dan ook niet te verwonderen dat een beugel voor volwassenen steeds vaker wordt toegepast. Als expert in het plaatsen van beugels voor volwassenen helpt Fleur Admiraal u graag met succes verder. Samen vinden we gegarandeerd de beste oplossing voor u.

Duimzuigen of het zuigen op een fopspeen is niet altijd slecht. Als baby is duimzuigen namelijk een aangeboren zuigreflex die wijst op een gezond brein. Duimzuigen bezorgt hen op dat moment troost, helpt bij verveling, prikkelt de darmen en geeft hen zelfvertrouwen. Echter als het duimzuigen blijft aanhouden ook op latere leeftijd als je baby groter wordt, kan het duimzuigen zorgen scheefstand van de tanden, spraakproblemen, oorontstekingen en kan naast de tandenstand ook de kaakgroei sterk beïnvloeden. Daarom is het van belang dat je kindje rond het 3e levensjaar het duimzuigen kan afleren. Deze sterke gewoonte afleren, kan lastig zijn. Daarom en mede om het belang van de tanden, vind je bij Fleur Admiraal heel wat informatie die je hierbij kan helpen op alle leeftijden.

Omdat duimen veelal een onbewuste handeling is, kan het vaak moeilijk af te leren zijn. Wanneer het duimzuigen echter te lang blijft duren en ook veel overdag plaatsvindt, is het van belang in te grijpen. Het duimzuigen afleren kan het moeilijkst zijn ’s nachts wanneer er geen controle over is. Om je kindje te motiveren om het duimzuigen af te leren, kan je het belonen telkens het voor een langere periode niet geduimd heeft. Ook wanneer het kind het duimen reeds achterwege liet, kan het steeds gebeuren dat het toch terugvalt in die oude gewoonte. Veelal gebeurt dit wanneer het kind opnieuw troost gaat zoeken, bijvoorbeeld bij een veranderende situatie die stress met zich meebrengt. Hierbij kan je nadenken over wat de oorzaak is en hoe dit probleem best kan aangepakt worden.

Het kan moeilijk zijn om duimzuigen af te leren, maar met de juiste inspanningen lukt het wel. Wij geven je alvast enkele tips om er succesverhaal van te maken.

Zorg voor een goed alternatief

Wanneer je baby graag wil duimzuigen, kan je hem bijvoorbeeld een fopspeen geven. Het is namelijk veel gemakkelijker voor je kindje om later te stoppen met zuigen op een fopspeen, dan om duimzuigen af te leren. Dat komt ook omdat je je duim altijd bij je hebt natuurlijk en die niet zomaar kan afnemen. Met een fopspeen is dat net iets handiger uiteraard.

De duim niet meer beschikbaar maken

Wanneer het toch echt te lang gaat duren, kan je ook proberen helpen door bijvoorbeeld wantjes over de handjes te schuiven bij het slapen, zoals je ook krabwantjes voor baby’s hebt. Zo zorg je ervoor dat je kindje niet meer automatisch de duim in de mond kan steken.

Duimzuigen afleren doe je in stappen

Duimzuigen afleren is een proces dat in stappen verloopt. Zo kan je je baby best eerst aanleren om enkel het duimen of de fopspeen toe te laten bij het slapen gaan. Zo kan het duimzuigen geleidelijk aan verminderen om het uiteindelijk af te leren.

Zet diverse producten in

Om je te helpen het duimzuigen af te leren op latere leeftijd, zijn er ook diverse producten beschikbaar op de markt. Het gaat hierbij om producten die je dagelijks op je nagels aanbrengt waardoor je telkens je wil duimzuigen een sterk onaangename smaak in je mond krijgt. Deze producten zijn niet schadelijk voor tanden of nagels en zijn onzichtbaar waardoor ze heel efficiënt zijn in gebruik. Door de vieze en bittere smaak wordt het al gauw een pak onaantrekkelijker om de duim in de mond te stoppen.

Vraag professionele hulp

Lukt het echt niet om duimzuigen af te leren dan kan je ook professionele hulp inroepen. Zo kan omgekeerde gedragspsychologie bijvoorbeeld helpen. Hiervoor kan je bijvoorbeeld een afspraak maken bij een logopedist. Zij kunnen je begeleiden en staan je bij met handige tips en professioneel advies. Wanneer de schade door het duimzuigen echter ook zichtbaar wordt aan de tanden, kan het aan te raden zijn om niet alleen te werken op het afleerproces, maar ook om een orthodontist te raadplegen. Een professioneel orthodontist met ervaring in deze materie kan dan verder bekijken hoe de schade zo goed en efficiënt mogelijk hersteld kan worden. Reken hiervoor op de hulp van orthodontist Fleur Admiraal. 

Omdat nagelbijten niet altijd onschuldig is en het niet evident is om te stoppen, geven wij graag enkele tips mee die helpen bij nagelbijten afleren.

-          Nagelbijten afleren door de oorzaak aan te pakken

Het kan goed zijn na te denken over welke situaties meest nagelbijten in de hand werken. Vervolgens kan je bekijken hoe je deze situaties gaat aanpakken. Om te stoppen met nagelbijten kan het goed zijn je eerst af te vragen wat de reden is dat je op je nagels bijt. Is het bij jou vooral uit verveling of net uit stress? Afhankelijk van de oorzaak kan ook de aanpak verschillen.

-          Nagelbijten afleren door korte nagels

Om aan de verleiding te weerstaan zorg je er in de eerste plaats voor dat je nagels steeds kort geknipt staan.

-          Nagelbijten afleren door je nagels onbereikbaar te maken

Tape je nagels bijvoorbeeld in zodat je er niet meer aan kan. Of kies ervoor kunstnagels te plaatsen. Wanneer je gelnagels laat plaatsen wordt het duur en moeilijk om nog te gaan nagelbijten. Ook een trucje dat kan helpen dus. Met handschoenen aan wordt het moeilijker om ook ’s avonds in bed te proberen nagelbijten.

-          Nagelbijten afleren met producten

Je kan ook producten kopen die je op de nagels kan aanbrengen die een heel nare smaak geven zodra je je nagels in je mond brengt.

-          Nagelbijten afleren met kauwgom

Kies ervoor kauwgom in je mond te steken in plaats van je nagels.

-          Nagelbijten afleren met gedragstherapie

Indien het echt om een groter probleem gaat, kan je ook gedragstherapie proberen om nagelbijten definitief af te leren. Jezelf belonen zolang je aan je nagels hebt kunnen weerstaan, kan ook altijd goed helpen uiteraard.

-          Nagelbijten afleren met sociale controle

Bij sommige mensen kan ook sociale controle helpen zodat je telkens door je omgeving op de vingers wordt getikt wanneer die vingers terug naar je mond bewegen.

-          Nagelbijten afleren met een app

Er bestaan ook heel wat apps die je kunnen helpen bij nagelbijten afleren. Met deze anti-nagelbijt apps hou je bij hoeveel dagen je al niet op je nagels hebt gebeten. Ze geven je ook tips wanneer je weer eens in de verleiding zou komen.

Wanneer je een beugel draagt is het van belang om regelmatig op controle te gaan. Door je strikt te houden aan het voorziene afsprakenregime kan je beugel steeds tijdig worden bijgesteld en wordt ook het verzorgen van de tandhygiëne nagekeken. Tijdens je bezoekjes aan de orthodontist wordt gecontroleerd of je de aangeleerde poetstechnieken en het advies voor een goede tandverzorging correct hebt opgevolgd. Zo kan tijdig worden bijgestuurd waar en wanneer nodig als je een beugel draagt. Orthodontist Fleur Admiraal geeft haar patiënten met plezier hier extra info over en staat hen bij met extra coaching rond dagelijkse tandverzorging en mondverzorging bij het dragen van een beugel.

Goed je tanden poetsen, is altijd van belang, maar nog net iets meer wanneer je een beugel draagt. Een eerste stap is het gebruik van goede tandpasta en poetsmateriaal. Kies daarom voor een kwalitatieve zachte tandenborstel. Maar bij het dragen van een beugel met ringetjes en draadjes, kan het ook aan te raden zijn om fijne interdentale borsteltjes te gebruiken. Met deze heel dunne borsteltjes kan je echt grondig poetsen, zowel tussen je tanden als blokjes. Daarnaast is een goede borsteltechniek van belang om verschillende tandproblemen te vermijden. Zo is het aangeraden om tijdens het poetsen van je tanden en beugel bij voorkeur cirkelvormige bewegingen te maken. Ook de frequentie speelt een rol. Het wordt aangeraden om tijdens het dragen van een beugel de tanden te poetsen na elke maaltijd. Om goed te kunnen poetsen bij het dragen van een beugel, kan je gebruikmaken van specifieke tandenborstels en flossers. Vergeet ook niet op tijd en stond je tandenhoudertje te desinfecteren. Dat kan met een desinfecteermiddel zoals een tandreinigingsmiddel om te laten weken en zuiveren. Wil je graag verder professioneel advies rond tandenpoetsen bij beugels? Stel je vragen gerust tijdens je consultatie aan orthodontist Fleur Admiraal. Met enkele handige bruikbare tips voor tandverzorging bij beugels helpen we je steeds met plezier verder met een goede tandverzorging en mondverzorging. Samen gaan we voor een gezond gebit! 

Wanneer je een beugel draagt, is het poetsen van je tanden en beugel extra belangrijk. Het poetsen van de beugel is belangrijk zodat er geen etensresten gaan rondzitten of tandplak aan gaat hechten. En hoe beter je zorgdraagt voor je tanden en beugel, hoe beter het resultaat. Hoe je best je tanden kan poetsen met een beugel, lees je na in onze FAQ. Maar we geven je ook graag enkele tips voor het poetsen van je beugel. Want wanneer je een beugel draagt, is het niet alleen belangrijk om de tanden goed te poetsen maar ook om de beugel grondig te reinigen.

Belangrijk is dat je frequent genoeg en grondig genoeg poetst, dus lang genoeg en vaak genoeg met minimaal twee maal dagelijks, bij voorkeur na elke maaltijd. Dit omdat bij het dragen van een beugel het meer van je zal vragen tijdens het poetsen om etensresten en tandplak te verwijderen. Deze kunnen namelijk makkelijk in de draadjes en haakjes blijven steken. Om dit goed aan te pakken, kiezen we voor een elektrische tandenborstel en kwalitatieve tandpasta. Belangrijk is om hierbij zorgvuldig langsheen de draadjes en haakjes te poetsen, bij voorkeur in cirkelvormige bewegingen van boven naar onder. Met een elektrische tandenborstel kan je namelijk veel efficiënter poetsen in cirkelvormige bewegingen en zal je een beter resultaat bereiken.

Het is de bedoeling dat je bij het poetsen alle kanten van zowel je tanden als je beugel behandelt. Om ook tussen de dunne draadjes en haakjes te kunnen poetsen, worden fijne interdentale borsteltjes gebruikt. Met deze kleine borsteltjes kunnen de blokjes ook apart gepoetst worden. Daarnaast kan je ook nog gebruikmaken van flosdraad en tandspoelmiddel.

Ook als je een losse beugel draagt, is het aan te raden deze te poetsen en kan tandspoelmiddel een handige hulp vormen. Want ook als je een losse beugel draagt, dient deze dagelijks schoongemaakt te worden met een zachte tandenborstel.

Met al deze poetstips kan jij vast van een mooi en fris gebit genieten, ook als je een beugel draagt. Heb je nog vragen rond het poetsen van je beugel? Bespreek het dan zeker tijdens je consult. Wij helpen je graag op weg met de leukste tips en de beste technieken. Zo word jij ook expert voor een goede tandverzorging en mondverzorging