Een goede tandverzorging voor een gezond gebit

Om een gezond gebit te hebben, kiezen heel wat tieners en ook volwassenen, voor het dragen van een beugel. Het belangrijkste voor het hebben van een goed gebit mag hierbij niet vergeten worden, namelijk een goede tandverzorging en mondverzorging. Daar kan je op gaan werken door niet te veel te snoepen, tijdig naar de tandarts op controle te gaan en elke dag de tanden te poetsen.

Goede tandverzorging en beugels

Wie rechte tanden wil die allemaal mooi in de rij staan, kan dan wel kiezen voor een beugel. Maar voor het behalen van een goed resultaat is het van belang de afspraken goed na te komen en zowel de tanden als de beugel in goede conditie te houden door regelmatig en grondig poetsen. Met een goede tandverzorging en mondverzorging zal het dragen van een beugel geen problemen geven.

Een goede beugel- en tandverzorging

Om schade aan de beugel te vermijden, kan het aan te raden zijn bepaalde voedingsmiddelen te vermijden. Zo wordt het afgeraden om harde voedingsmiddelen te eten zoals popcorn, noten, wortelen, appels. Wanneer hard voedsel in kleine stukjes gedaan is, kan je er wel van eten. Maar ook sterk kleverige of te suikerige voeding wordt best achterwege gelaten zoals caramelsnoep of kauwgom. Hou hier rekening mee en zorg voor een goede tandverzorging en het dragen van een beugel gaat vast vlot voorbij.

Belang tandverzorging bij beugels

Een goede mondhygiëne is op elke leeftijd namelijk essentieel, maar als je een beugel draagt nog net iets meer. Tijdens het dragen van een beugel is een goede tandverzorging en mondverzorging nog belangrijker. Waarom tandverzorging dan wel nog belangrijker is wanneer je een beugel draagt? Wanneer je een beugel draagt kan tandplak gemakkelijker ophopen en kunnen etensresten ook meer rond en tussen je tanden blijven steken langsheen de blokjes en draadjes. Door de opgehoopte tandplak kan ook tandverkleuring voorkomen. Daarnaast kan een goede tandverzorging wel wat extra tijd en behendigheid vragen als je een beugel draagt. En niet alleen je tanden, maar ook de beugel zelf dient in goede conditie te blijven. Hoe je dat best kan doen, leer je tijdens de afspraken met je orthodontist. Orthodontist Fleur Admiraal geeft haar patiënten hiervoor de nodige coaching en tips rond dagelijkse mondverzorging. Ook wanneer je meer informatie wenst rond duimzuigen afleren of nagelbijten afleren, kan Fleur je het nodige professionele advies voor tandverzorging en andere bezorgen en doorverwijzen naar de juiste instanties. 

Het team van orthodontist Admiraal versterken?

Heeft u zin om ons team te versterken? Raadpleeg dan onze jobs pagina en wie weet word jij onze nieuwe collega!

Bekijk vacatures