Duimzuigen is een aangeboren reflex die niet alleen een goed gevoel kan geven, maar ook voor heel wat nadelen voor de tanden en kaken kan zorgen. Daarom wordt aangeraden zo vroeg als mogelijk duimzuigen af te leren. Met een sterke motivatie en goede hulp, lukt het vast wel!
Duimzuigen is een gekend fenomeen bij baby’s. Baby’s vinden namelijk veelal troost in het duimzuigen, net als in het zuigen op een fopspeen. Zeker net voor het inslapen, kan het duimzuigen baby’s tot rust brengen. Zo verlaagt ook de hartslag en de bloeddruk van je kindje. En bij het duimzuigen komt endorfine vrij die een gevoel van geluk geven. Wanneer baby’s de aangeboren reflex van duimen veel toepassen, bestaat de kans dus dat ze dit gedrag lang gaan aanhouden.
Duimzuigen is eerst een reflex, wordt daarna een onbewuste gewoonte, om uiteindelijk een verslaving te worden. Het is van belang dat eens je baby een peuter wordt, het duimzuigen stilaan verleerd wordt. Dit omdat duimen op latere leeftijd ook heel wat nadelen met zich meebrengt.
Zo kan duimzuigen later zorgen voor oorontstekingen en spraakproblemen, maar evengoed scheefstand van de tanden in de hand werken alsook een negatief effect hebben op de kaakgroei. Tijdens het duimzuigen, rust je duim op je onderste tanden die hierdoor naar achter gaan kantelen. Door de kracht van het duimzuigen, kan je zelfs een asymmetrische beet krijgen, wat dan ook weer negatieve gevolgen heeft voor je kaken. Ook doordat duimzuigen niet symmetrisch gebeurt, is er een grotere kans op het ontstaan van een asymmetrische ontwikkeling van de tandboog. De bovenkaak en het gehemelte kan scheef gaan groeien. Duimzuigen is dus heel nadelig voor je gebit en kaken, waardoor tijdig duimzuigen afleren toch wel van belang is. Voor de tanden en kaakgewrichten is het sowieso beter om zowel duimen als fopspenen te vermijden.
Uiteraard zal je dienen duimzuigen afleren wanneer je er de nadelen van ondervindt. Maar het is altijd beter om er vroeg mee te beginnen dan laat wanneer het kwaad al is geschied. Daarom raden wij aan om een kind vanaf het 3e levensjaar het duimzuigen af te leren. Wanneer je peuter of kleuter het duimzuigen dus blijft aanhouden, is het duimzuigen niet meer een babyreflex maar gewoon een slechte gewoonte geworden.
Duimzuigen afleren is een moeilijk proces dat veelal in stappen dient te verlopen en met vallen en opstaan gaat. Net omdat het gaat om een onbewuste handeling die een foute gewoonte is geworden, wordt het niet evident. Zeker ook ’s nacht is het niet eenvoudig want dan heb je er al bijna helemaal geen controle meer over. Om je te helpen in het proces van duimzuigen afleren, zijn er verschillende middeltjes mogelijk. Zo kan bij een baby gekozen worden om eerst over te stappen op een fopspeen. Maar ook voor peuters, kinderen en volwassenen bestaan er verschillende hulpmiddeltjes. Denk hierbij aan het onaantrekkelijk maken van de duim, het niet toegankelijk maken van de duim en het afleren aan de hand van professionele hulp.
Met een goede motivatie bereik je sowieso de beste doelen. Denk daarom aan je tanden en kaken. Tijdens het dragen van een beugel raden we je aan het duimzuigen af te leren zodat we samen een mooi en langdurig resultaat kunnen behalen. Fleur Admiraal geeft je hierbij alle nodige informatie zodat je overtuigd bent van de noodzaak en het je vast lukt. Met een goede coaching behaal je gegarandeerd mooie resultaten. Fleur Admiraal biedt daarom ook de nodige steun bij het dragen van je beugel aan de hand van coaching bij je dagelijkse mondverzorging. Ook voor professioneel advies bij tandverzorging en nagelbijten afleren kan je bij ons terecht. Waar nodig kunnen wij u vervolgens doorzenden.
Ontdek deze vragen over 'Duimzuigen afleren'
Op zoek naar een gezond gebit? Weg met uw scheve tanden en overbeet? U wenst zich over een orthodontische behandeling (vaste blokjesbeugel) te laten informeren?
Heeft u zin om ons team te versterken? Raadpleeg dan onze jobs pagina en wie weet word jij onze nieuwe collega!