Nagelbijten afleren met welslagen

Nagelbijten is een wereldwijd gekende slechte gewoonte. Het is een onhygiënische dwangmatige handeling die uit kan groeien tot een ware verslaving. Tijdens het nagelbijten kunnen naast de nagels soms ook de nagelriemen en nagelwallen er moeten aan geloven. Genoeg redenen om nagelbijten af te leren.

Nagelbijten afleren: eerst de oorzaak vinden

Wereldwijd zijn er heel veel mensen die nagelbijten. Maar waarom is dat nu dat zoveel mensen nagelbijten? Waarom mensen nagelbijten kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het puur gaan om een slechte gewoonte die na verloop van tijd dwangmatig wordt. Veelal gaat het om een uiting van verveling, stress of nervositeit. Sommigen doen het puur om een stukje nagel te verwijderen. Veelal start het zo maar wordt het later toch een dwangmatige handeling. Wie er niet zelf aan begint, kan ook nog imitatiegedrag gaan stellen.

Nagelbijten afleren: zoveel redenen waarom  

Nagelbijten kan op het moment zelf ontlading of genot geven, maar nagelbijten is een slechte gewoonte die nadien voor schade kan zorgen op diverse plaatsen. Daarom willen heel wat mensen nagelbijten afleren. Bij het nagelbijten wordt de vinger in de mond gebracht waardoor telkens opnieuw bacteriën in de mond kunnen terechtkomen. De bacteriën die van de handen naar de mond worden overgezet kunnen infecties in de mond, aan het tandvlees en in de keel veroorzaken, alsook aan de nagels zelf. Nagelbijten kan er dus voor zorgen dat er infecties ontstaan telkens tijdens het nagelbijten verschillende bacteriën in de mond terechtkomen. De bacteriën onder je nagels die tijdens het nagelbijten in je mond terecht komen, kunnen vervolgens ook zorgen voor een heel onwelriekende adem.

Naast schade aan de mond kunnen ook de nagels, vingertoppen, tanden en kaakgewrichten schade bij het nagelbijten ondervinden. Door het nagelbijten kunnen infecties, bloedingen en ontstekingen rond de nagels ontstaan. Daarnaast kan nagelbijten zorgen voor slijtage aan tanden, gebit en kaken. Gezwollen tandvlees, geschonden tanden waar het glazuur afschilfert of die afbreken, en schade aan de kaakgewrichten. Het zijn maar één van de vele mondschades dat nagelbijten kan veroorzaken. Soms kan het nagelbijten zo problematisch worden dat het lichaam er ernstig onder gaat lijden en men hierdoor zelfs lichamelijke misvormingen ontwikkelt. Het is dan van belang dat het nagelbijten grondig behandeld wordt.

Nagelbijten afleren: moeilijk om te stoppen

Mensen die nagelbijten zijn veelal perfectionisten en controlefreaks, mensen die sneller gestresseerd of verveeld geraken. Het nagelbijten op zich kan dan de nodige ontspanning of opwinding geven. Wegens de slechte gewoonte en nadelige gevolgen, willen heel wat nagelbijters toch wel graag het nagelbijten afleren. Maar nagelbijten afleren, blijkt helaas voor de meesten niet zo eenvoudig. Nagelbijten afleren kan dus behoorlijk moeilijk zijn. Het gaat om een sterke drang met een lage drempel. Nagelbijten komt veel voor, is sociaal aanvaard en de handen heeft men altijd bij. Toch kan je met succes nagelbijten afleren met enkele handige tips bijvoorbeeld. Orthodontist Fleur Admiraal zet je met vakkundige informatie en handige tips alvast graag op de goede weg. Ook kan Fleur je professionele informatie geven rond duimzuigen afleren en een goede tandverzorging

Het team van orthodontist Admiraal versterken?

Heeft u zin om ons team te versterken? Raadpleeg dan onze jobs pagina en wie weet word jij onze nieuwe collega!

Bekijk vacatures