Hoe nagelbijten afleren met enkele handige tips?

Omdat nagelbijten niet altijd onschuldig is en het niet evident is om te stoppen, geven wij graag enkele tips mee die helpen bij nagelbijten afleren.

-          Nagelbijten afleren door de oorzaak aan te pakken

Het kan goed zijn na te denken over welke situaties meest nagelbijten in de hand werken. Vervolgens kan je bekijken hoe je deze situaties gaat aanpakken. Om te stoppen met nagelbijten kan het goed zijn je eerst af te vragen wat de reden is dat je op je nagels bijt. Is het bij jou vooral uit verveling of net uit stress? Afhankelijk van de oorzaak kan ook de aanpak verschillen.

-          Nagelbijten afleren door korte nagels

Om aan de verleiding te weerstaan zorg je er in de eerste plaats voor dat je nagels steeds kort geknipt staan.

-          Nagelbijten afleren door je nagels onbereikbaar te maken

Tape je nagels bijvoorbeeld in zodat je er niet meer aan kan. Of kies ervoor kunstnagels te plaatsen. Wanneer je gelnagels laat plaatsen wordt het duur en moeilijk om nog te gaan nagelbijten. Ook een trucje dat kan helpen dus. Met handschoenen aan wordt het moeilijker om ook ’s avonds in bed te proberen nagelbijten.

-          Nagelbijten afleren met producten

Je kan ook producten kopen die je op de nagels kan aanbrengen die een heel nare smaak geven zodra je je nagels in je mond brengt.

-          Nagelbijten afleren met kauwgom

Kies ervoor kauwgom in je mond te steken in plaats van je nagels.

-          Nagelbijten afleren met gedragstherapie

Indien het echt om een groter probleem gaat, kan je ook gedragstherapie proberen om nagelbijten definitief af te leren. Jezelf belonen zolang je aan je nagels hebt kunnen weerstaan, kan ook altijd goed helpen uiteraard.

-          Nagelbijten afleren met sociale controle

Bij sommige mensen kan ook sociale controle helpen zodat je telkens door je omgeving op de vingers wordt getikt wanneer die vingers terug naar je mond bewegen.

-          Nagelbijten afleren met een app

Er bestaan ook heel wat apps die je kunnen helpen bij nagelbijten afleren. Met deze anti-nagelbijt apps hou je bij hoeveel dagen je al niet op je nagels hebt gebeten. Ze geven je ook tips wanneer je weer eens in de verleiding zou komen.

Het team van orthodontist Admiraal versterken?

Heeft u zin om ons team te versterken? Raadpleeg dan onze jobs pagina en wie weet word jij onze nieuwe collega!

Bekijk vacatures