Hoe duimzuigen afleren?

Het kan moeilijk zijn om duimzuigen af te leren, maar met de juiste inspanningen lukt het wel. Wij geven je alvast enkele tips om er succesverhaal van te maken.

Zorg voor een goed alternatief

Wanneer je baby graag wil duimzuigen, kan je hem bijvoorbeeld een fopspeen geven. Het is namelijk veel gemakkelijker voor je kindje om later te stoppen met zuigen op een fopspeen, dan om duimzuigen af te leren. Dat komt ook omdat je je duim altijd bij je hebt natuurlijk en die niet zomaar kan afnemen. Met een fopspeen is dat net iets handiger uiteraard.

De duim niet meer beschikbaar maken

Wanneer het toch echt te lang gaat duren, kan je ook proberen helpen door bijvoorbeeld wantjes over de handjes te schuiven bij het slapen, zoals je ook krabwantjes voor baby’s hebt. Zo zorg je ervoor dat je kindje niet meer automatisch de duim in de mond kan steken.

Duimzuigen afleren doe je in stappen

Duimzuigen afleren is een proces dat in stappen verloopt. Zo kan je je baby best eerst aanleren om enkel het duimen of de fopspeen toe te laten bij het slapen gaan. Zo kan het duimzuigen geleidelijk aan verminderen om het uiteindelijk af te leren.

Zet diverse producten in

Om je te helpen het duimzuigen af te leren op latere leeftijd, zijn er ook diverse producten beschikbaar op de markt. Het gaat hierbij om producten die je dagelijks op je nagels aanbrengt waardoor je telkens je wil duimzuigen een sterk onaangename smaak in je mond krijgt. Deze producten zijn niet schadelijk voor tanden of nagels en zijn onzichtbaar waardoor ze heel efficiënt zijn in gebruik. Door de vieze en bittere smaak wordt het al gauw een pak onaantrekkelijker om de duim in de mond te stoppen.

Vraag professionele hulp

Lukt het echt niet om duimzuigen af te leren dan kan je ook professionele hulp inroepen. Zo kan omgekeerde gedragspsychologie bijvoorbeeld helpen. Hiervoor kan je bijvoorbeeld een afspraak maken bij een logopedist. Zij kunnen je begeleiden en staan je bij met handige tips en professioneel advies. Wanneer de schade door het duimzuigen echter ook zichtbaar wordt aan de tanden, kan het aan te raden zijn om niet alleen te werken op het afleerproces, maar ook om een orthodontist te raadplegen. Een professioneel orthodontist met ervaring in deze materie kan dan verder bekijken hoe de schade zo goed en efficiënt mogelijk hersteld kan worden. Reken hiervoor op de hulp van orthodontist Fleur Admiraal. 

Het team van orthodontist Admiraal versterken?

Heeft u zin om ons team te versterken? Raadpleeg dan onze jobs pagina en wie weet word jij onze nieuwe collega!

Bekijk vacatures