Alles wat je wil weten over een blokjesbeugel

Als je kiest voor een blokjesbeugel is het poetsen van je tanden van uiterst belang. Een blokjesbeugel vraagt sowieso om een goed en nauwkeurig onderhoud. Poets dus zeker na elke maaltijd, zo kan ook eventuele pijn door etensresten beperkt worden. Verder kan je wel enige pijn ervaren telkens de draadjes van de blokjesbeugel wat verder aangespannen werden. Maar eigenlijk vallen de kleine ongemakken bij het dragen van een beugel best wel mee, en al zeker wanneer je er daarna een mooi gebit voor in de plaats krijgt.

Of een blokjesbeugel pijn doet?

Of een blokjesbeugel pijn doet, is relatief gezien de pijngrens bij elk persoon anders is. Bij elke controle zal het draadje een beetje verder worden aangespannen zodoende de tanden geleidelijk aan op de juiste plaats te duwen. Vooral net na het plaatsen en de eerste dagen na het aanspannen, kan je een trekkerig gevoel ervaren aan de tanden. Dat gevoel kan dus wel een beetje pijn doen, maar dat went vrij snel. Telkens de blokjesbeugel een beetje wordt bijgesteld, kunnen de tanden dus gedurende enkele dagen gevoelig zijn. Een week na het aanspannen neemt die eventuele pijn wel af.

Als een blokjesbeugel pijn doet om een andere reden?

Soms kan het echter gebeuren dat er een uitstekend stukje draad is aan de blokjesbeugel die wat pijn veroorzaakt. Wanneer een draadje, haakje of blokje zorgt voor pijn en wondjes kan het zijn dat het te scherp is. In dat geval kan je dat stukje met orthodontische was bedekken zodat het irriterende stukje metaal glad gaat aanvoelen. Ook kan een bolletje was op de specifieke plaats aangebracht worden door de orthodontist. Bij een afspraak bij de orthodontist kan je ook vragen om de pijnlijke stukjes aan te passen en prikkende stukjes ijzerdraad te laten afknippen. Om de pijn te verlichten, kan je je mond ook gorgelen met zout water of met mondwater. Op die manier wordt de zwelling verlicht en worden infecties bestreden.

Met een blokjesbeugel eten, is dat makkelijk?

Eten met een blokjesbeugel blijft zeker mogelijk maar vraagt net als spreken wel even tijd om te wennen. Wel dien je er rekening mee te houden dat het met een blokjesbeugel beter is om bijten op harde dingen te vermijden. Bij het eten van harde dingen zoals een appel of wortel of bij het eten van kleverige snoep, kunnen er namelijk blokjes loskomen of ombuigen en kunnen stukjes aan de blokjesbeugel stukgaan. Daarom wordt het eten van dergelijke zaken afgeraden met een blokjesbeugel. Ook suikers en zuren worden best vermeden aangezien deze de tanden en blokjes kunnen aantasten. In principe kan je dus nog alles eten met een blokjesbeugel maar sommige zaken worden wel afgeraden. Ook blijven sommige voedselresten makkelijk tussen de tanden steken zoals wanneer je een harde appel eet. Ook de eerste dagen na het aanspannen, zal je liefst zachte voeding eten om eventuele pijn te vermijden. Door te kiezen voor zachte voedingsmiddelen die niet suikerhoudend zijn, kan je de pijn bij het eten met een blokjesbeugel goed verzachten. Harde voeding kan je daarom best in stukjes eten.

Een blokjesbeugel dragen, vraagt wel om onderhoud

Bij het eten met een blokjesbeugel is een goed onderhoud van groot belang. Zo dienen de tanden en de blokjesbeugel grondig gepoetst te worden na elke maaltijd en voor het slapengaan. Het poetsen van je tanden is sowieso heel belangrijk, maar wanneer je een blokjesbeugel draagt is het nog net iets meer van belang. Doordat etensresten snel aan de blokjes kunnen blijven kleven, kunnen makkelijker gaatjes in de tanden ontstaan. Door goed onderhoud van tanden en beugel kan ophoping van tandplak vermeden worden. Aangezien de blokjesbeugel niet kan worden uitgenomen, vraagt het dragen ervan wel extra poetswerk. Etensresten die tussen de tanden of aan de blokjesbeugel blijven hangen, kunnen bovendien pijn veroorzaken. Goed poetsen en flossen is de boodschap. Door gebruik van een combinatie van een elektrische tandenborstel en enkele kleine borsteltjes kunnen de blokjes elk apart gepoetst worden. Neem ook een kijkje naar onze FAQ rond hoe je best kan je beugel poetsen en hoe je best kan je tanden poetsen met een beugel. Heb je nog vragen, stel ze dan gerust aan Fleur Admiraal tijdens jouw consult. 

Het team van orthodontist Admiraal versterken?

Heeft u zin om ons team te versterken? Raadpleeg dan onze jobs pagina en wie weet word jij onze nieuwe collega!

Bekijk vacatures