Een blokjesbeugel voor perfect rechte tanden

Aan de hand van een blokjesbeugel kan elk tand naar een specifieke positie geduwd worden. Door een constante druk van de draad worden de tanden ongeveer een millimeter per maand verplaatst. Zo verzekert de blokjesbeugel al vele jaren een perfect resultaat.

De blokjesbeugel is gekend voor zijn blokjes

Een blokjesbeugel wordt ook soms een slotjesbeugel genoemd. Deze beugel dankt zijn naam aan de blokjes of slotjes die elk apart op de tanden gelijmd worden. Deze worden vervolgens aan elkaar verbonden met een metalen draad door de blokjes zodat de tanden op de gewenste plaats kunnen geduwd worden. Vaak houden de slotjes de metalen draad vast aan de hand van elastiekjes. Meestal worden de blokjes op zowel de bovenrij als de onderrij geplaatst, maar uitzonderlijk kan er ook voor gekozen worden om het slechts op één rij toe te passen.

Voor een blokjesbeugel naar de orthodontist

Het plaatsen van een blokjesbeugel of een onzichtbare beugel of onzichtbare blokjes, vraagt om professionaliteit en een goede opvolging voor een perfect resultaat. Men kan hiervoor bij een orthodontist terecht die hier in gespecialiseerd is. Ook bij eventuele problemen met een blokjesbeugel kan men bij een orthodontist terecht. Zo kan een scherp uitstekend deeltje verholpen worden door een bolletje was aan te brengen. En een losgekomen blokje kan door de orthodontist snel terug vast worden gezet zodat de behandeling geen vertraging dient op te lopen.

Met een blokjesbeugel op regelmatige controle

Bij het dragen van een blokjesbeugel dient men regelmatig op controle te gaan. Bij elke controle wordt de draad opnieuw een beetje aangespannen, waardoor de tanden beetje bij beetje in de juiste richting geduwd worden. Na elke afspraak kunnen de tanden dus ook wel wat pijnlijk aanvoelen, maar na verloop van tijd gaat dat wel weer wennen. Een blokjesbeugel dient net zo lang in de mond gelijmd te blijven als nodig voor de behandeling. Een blokjesbeugel dient dus pas door de orthodontist verwijderd te worden wanneer de tanden de gewenste stand bereikt hebben.

Blokjesbeugel met of zonder elastiekjes

Er bestaan verschillende soorten blokjesbeugels. Zo worden er gewoonlijk kleine elastiekjes gebruikt bij een blokjesbeugel waarmee de draad aan de blokjes wordt vastgemaakt. Maar er bestaan intussen ook blokjesbeugels waarbij geen elastiekjes meer gebruikt moeten worden. De blokjes hebben dan een clipsluiting waar de draad wordt in vastgeklikt.  

Blokjesbeugel met metaal of keramiek

Ook de blokjes van een blokjesbeugel kunnen gekozen worden naar wens en bestaan zowel in metaal als keramiek. Metalen blokjes zijn kleiner en heel duurzaam. Ze worden met een klepje in het slotje gehouden, bovendien zijn ze zowel eenvoudig in onderhoud als eenvoudig om te verwijderen. De keramische blokjes beschikken minder over deze kwaliteiten, maar bieden dan wel als voordeel dat ze minder zichtbaar zijn.

Een blokjesbeugel goed onderhouden

Een goed en grondig onderhoud is van belang bij het dragen van een blokjesbeugel. Een gebit met een blokjesbeugel dient dus voldoende te worden schoongemaakt. Zo dient men na elke maaltijd en zeker 3 keer per dag te poetsen. Voor het slapengaan worden de tanden best nog eens nagespoeld met mondspoelmiddel. Suikers en zuur worden bij voorkeur vermeden om de tanden te beschermen, alsook bijten op harde dingen om te vermijden dat slotjes niet verbuigen of loskomen. Dat is ook van belang bij een linguale beugel

Fleur Admiraal is gekend als professioneel orthodontist in Gent waar je steeds terecht kan om een beugel te plaatsen. Je kan er terecht voor een beugel voor volwassenen, zoals een doorzichtige beugel of een linguale beugel met blokjes aan de binnenzijde. Maar uiteraard ook voor een doorsnee blokjesbeugel. Bij Fleur Admiraal ontdek je meer over de voordelen van zowel een doorzichtige beugel als een linguale beugel. 

Het team van orthodontist Admiraal versterken?

Heeft u zin om ons team te versterken? Raadpleeg dan onze jobs pagina en wie weet word jij onze nieuwe collega!

Bekijk vacatures