Kiezen voor de juiste beugel voor volwassenen

Een beugel voor volwassen is al lang geen uitzondering meer. Steeds vaker kiezen meerderjarigen er alsnog voor om hun tanden te laten corrigeren, waardoor een beugel voor volwassenen aan populariteit heeft toegenomen. Niet alleen de redenen om ervoor te kiezen zijn uitgebreid, maar ook de soorten beugels voor volwassenen zijn talrijk. Afhankelijk van het gewenste doel kan gekozen worden voor de beste toepassing.

Een blokjesbeugel voor volwassenen

Het dragen van een blokjesbeugel was voornamelijk populair bij tieners. Maar intussen wordt deze beugel ook steeds meer gebruikt als beugel voor volwassenen. Met lijm worden de blokjes op de tanden vastgemaakt. Het draadje dat de blokjes met elkaar verbindt, wordt steeds een beetje verder aangespannen tot de tanden in de gewenste richting geduwd zijn. Wegens het uitmuntende resultaat wordt vaak voor blokjes gekozen, ook voor een beugel voor volwassenen. De voorbije jaren is ook veel aan de esthetische kant van de blokjesbeugel gesleuteld. Zo kan voor een beugel voor volwassenen gekozen worden voor een neutralere uitvoering met kleinere blokjes in een onopvallende kleur. Daarnaast kunnen de elastiekjes vervangen worden door blokjes met clipsluiting. En in plaats van een metalen draadje kan gekozen worden voor een wit draadje uit kunststof. Zoals met elke blokjesbeugel moet je ook op controle met een blokjesbeugel voor volwassenen. 

Een linguale beugel voor volwassenen

Ondanks deze esthetische verbeteringen van de blokjesbeugel, kan toch soms geopteerd worden voor een onzichtbare beugel. De linguale beugel biedt dan een oplossing als alternatieve beugel voor volwassenen. Een linguale beugel is eigenlijk een blokjesbeugel die aan de binnenzijde van de tanden wordt vastgemaakt in plaats van aan de buitenzijde, zoals bij een gewone blokjesbeugel het geval is. Deze toepassing vraagt een complexere techniek, waardoor deze beugel enkel door gespecialiseerde orthodontisten geplaatst wordt.

Een doorzichtige beugel voor volwassenen

Een ander alternatief voor een onzichtbare beugel voor volwassenen, is een doorzichtige kunststofbeugel. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een serie doorzichtige hoesjes die elk om beurt over de tanden geschoven worden. Doordat de hoesjes steeds verder aangepast zijn naar de gewenste vorm, worden de tanden geleidelijk aan naar de gewenste plaats verschoven. Doordat de hoesjes slechts beperkte kracht kunnen uitoefenen op de tanden, wordt de doorzichtige beugel voor volwassenen enkel toegepast bij het corrigeren van kleine afwijkingen.

Om je te helpen bij het maken van de juiste keuze, kan je te rade gaan bij een gespecialiseerd orthodontist. Fleur Admiraal staat je graag bij met professioneel advies bij het kiezen van de juiste beugel voor volwassenen. Zo weet je zeker wat best bij je past, of dat nu een blokjesbeugel, een linguale beugel of een doorzichtige beugel is.

Het team van orthodontist Admiraal versterken?

Heeft u zin om ons team te versterken? Raadpleeg dan onze jobs pagina en wie weet word jij onze nieuwe collega!

Bekijk vacatures