Wat kost een orthodontische behandeling?

  • Orthodontiepraktijk Admiraal is niet geconventioneerd. Dit betekent dat we in principe vrij onze erelonen bepalen. Dit is trouwens het geval voor omzeggens alle orthodontisten. Het betekent echter niet dat er willekeurige tarieven worden gehanteerd. Bij het begin van een orthodontische behandeling wordt een geschreven honorariumoverzicht meegegeven. Zo weet u vooraf wat de behandeling gaat kosten. De kosten van een orthodontische behandeling worden bepaald door verschillende factoren, o.a. de gebruikte apparatuur, de behandelingsduur en ook voor een deel door de moeilijkheidsgraad van een behandeling.
  • Orthodontie wordt niet volledig terugbetaald door de mutualiteiten/het RIZIV. Om aanspraak te maken op enige terugbetaling dient u voor het 15de levensjaar van uw zoon of dochter EN voor aanvang van de behandeling het formulier 'kennisgeving' (=de aanvraag voor terugbetaling) die u van mij tijdens de bespreking van het plan hebt gekregen, in te dienen bij de mutualiteiten.
  • Wat kost een beugel en de orthodontische behandelingen met vaste apparatuur. Een gemiddelde behandeling duurt ongeveer 18 maanden en kost  ±2500 euro. Uiteraard wordt hiervan een deel door uw ziekenfonds of verzekering terugbetaald. De vooronderzoeken en radiografiën zijn niet inbegrepen. Bijkomende apparatuur zoals activators, Forsus, schroefjes of veren worden bijkomend afgerekend. Hiervoor wordt geen ereloon gevraagd, enkel de kostprijs van het materiaal.
  • Voor zeer korte en eenvoudige behandelingen wordt een individueel tarief afgesproken.
  • De materiaal kosten voor orthodontische behandelingen met linguale apparatuur (blokjes aan de binnenkant van de tanden ) zijn vrij duur. Deze extrakosten worden verrekend bij het begin van de behandeling. Een behandeling met linguale blokjes boven en onder kost ± 6700 euro.
  • De Belgische orthodontietarieven horen samen met Nederland en Engeland bij de laagste van Europa. In onze buurlanden Duitsland, en in Spanje en Zwitserland kost een orthodontische behandeling circa 8500 euro, met een zeer beperkte tussenkomst van de mutualiteit. Daarbij vergeleken is orthodontie in België tegenwoordig niet meer duur en dankzij de goede verzekerbaarheid meer bereikbaar voor iedereen.
  • Volwassenen kunnen geen terugbetaling van de mutualiteiten verwachten. Zij kunnen zich echter wel bijkomend verzekeren, via polissen zoals Dentalia Plus etc.....

Dit zijn zaken om rekening mee te houden wanneer men kiest voor een beugel voor volwassenen, een doorzichtige beugel, een linguale beugel, of een gewone blokjesbeugel bij een orthodontist in Gent

Het team van orthodontist Admiraal versterken?

Heeft u zin om ons team te versterken? Raadpleeg dan onze jobs pagina en wie weet word jij onze nieuwe collega!

Bekijk vacatures