Waar je moet op letten na een beugel plaatsen

Je wil graag een gezond gebit met rechte tanden en goede beet, en je kiest er daarom voor om een beugel te plaatsen. Voor een vlotte behandeling en het behalen van een mooi resultaat, is het van belang om ook rekening te houden met enkele aandachtspunten bij het plaatsen van een beugel. Ook jouw inspanningen zullen dus invloed hebben op het resultaat.

Wat mag je eten na een beugel te plaatsen?

Na een beugel te plaatsen kan je best je eetgewoontes enigszins aanpassen. In principe is het mogelijk om met een beugel alles te eten en te drinken naar wens. Toch kan je best rekening houden met enkele zaken bij je eetgewoontes.

-          Zo is het beter om geen stukken af te bijten van harde dingen zoals stokbrood, harde rauwe groenten en appels. Hierdoor zouden de blokjes namelijk kunnen loskomen en dunne boogjes en veertjes zouden kunnen verbuigen. Hierdoor kunnen deze stukjes niet langer optimaal werken of zelfs in negatieve zin gaan werken. We raden aan om harde dingen dus eerst in kleinere stukjes te snijden alvorens op te eten.

-          Ook kleverige dingen worden best vermeden aangezien kauwgom bijvoorbeeld helemaal vast komt te zitten rond de blokjes. Snoepjes en chocolaatjes smelt je daarom ook beter op je tong dan er op te kauwen.

-          Daarnaast zijn zure en zoete drankjes ook nooit aan te raden aangezien deze samen met koolzuurgas het beschermende tandglazuur kunnen oplossen. Deze kunnen verkleuring van de tanden veroorzaken waardoor het patroon van de blokjes in de tanden afgedrukt kan komen te staan.

Het belang van onderhoud na een beugel plaatsen

Na het plaatsen van een beugel is het van belang om je tanden en beugel steeds goed te onderhouden en poetsen. Etensresten dien je steeds meteen en grondig weg te poetsen om lelijke verkleuring op de tanden te vermijden. Ook kunnen hierdoor gaatjes ontstaan en kan je tandvlees gaan zwellen en bloeden. Het poetsen van de tanden wordt best herhaald na elke maaltijd, groot of klein. Na het poetsen is het van belang om je tanden nog eens te controleren met behulp van een klein spiegeltje. Zo kunnen eventueel resterende etensresten alsnog verwijderd worden en kunnen eventuele defecten aan de beugel tijdig opgemerkt worden. Mocht een bepaald blokje te veel last veroorzaken, kan je er een beetje was uit een doosje op aanbrengen.

Hoe kan je goed je tanden poetsen na een beugel te plaatsen?

Om je tanden en blokjesbeugel, ongeacht of het om een linguale beugel gaat of niet, goed te onderhouden na een beugel plaatsen, voorzie je een goede tandenborstel, een kwalitatieve tandpasta met fluor en een mondspoelmiddel als extra verzorging. Kies voor een kleine tandenbostel zodat je overal goed bij kan als je een blokjesbeugel draagt. Bij het poetsen worden steeds horizontale cirkelvormige poetsbewegingen gemaakt om zo de voedselresten eenvoudigst weg te poesten en het tandvlees te masseren. Eerst wordt de ruimte tussen het tandvlees en de blokjes gepoetst, en dat zowel aan de buitenzijde als binnenzijde van de tanden. Vervolgens wordt ook de bovenzijde van de tanden gepoetst. Met een klein interdentaal borsteltje kan je vervolgens overal onder het draadje poetsen, steeds met een beweging weg van je tandvlees. Uiteraard wordt zowel de bovenste tandenrij als de onderste tandenrij grondig gepoetst. Nadien kan je spoelen met een fluoride oplossing. Zo worden je tanden versterkt en worden  de tanden optimaal proper gehouden. 

Ben je op zoek naar een ervaren orthodontist in Gent? Neem dan zeker contact op met Fleur Admiraal. Je kan er terecht voor zowel een standaard blokjesbeugel, als voor een beugel voor volwassenen, zoals een doorzichtige beugel of een linguale beugel. Wie kiest voor een doorzichtige beugel kan rekenen op diverse voordelen die veel flexibiliteit met zich meebrengen voor volwassenen. Ontdek alle voordelen van een doorzichtige beugel en een linguale beugel bij Fleur Admiraal. Ook als je zit met vragen, neem je gerust contact met ons op. Of neem alvast een kijkje naar onze FAQ met vragen als "wat zijn de kosten van een beugel?".

Het team van orthodontist Admiraal versterken?

Heeft u zin om ons team te versterken? Raadpleeg dan onze jobs pagina en wie weet word jij onze nieuwe collega!

Bekijk vacatures