Duimzuigen of het zuigen op een fopspeen is niet altijd slecht. Als baby is duimzuigen namelijk een aangeboren zuigreflex die wijst op een gezond brein. Duimzuigen bezorgt hen op dat moment troost, helpt bij verveling, prikkelt de darmen en geeft hen zelfvertrouwen. Echter als het duimzuigen blijft aanhouden ook op latere leeftijd als je baby groter wordt, kan het duimzuigen zorgen scheefstand van de tanden, spraakproblemen, oorontstekingen en kan naast de tandenstand ook de kaakgroei sterk beïnvloeden. Daarom is het van belang dat je kindje rond het 3e levensjaar het duimzuigen kan afleren. Deze sterke gewoonte afleren, kan lastig zijn. Daarom en mede om het belang van de tanden, vind je bij Fleur Admiraal heel wat informatie die je hierbij kan helpen op alle leeftijden.

Omdat duimen veelal een onbewuste handeling is, kan het vaak moeilijk af te leren zijn. Wanneer het duimzuigen echter te lang blijft duren en ook veel overdag plaatsvindt, is het van belang in te grijpen. Het duimzuigen afleren kan het moeilijkst zijn ’s nachts wanneer er geen controle over is. Om je kindje te motiveren om het duimzuigen af te leren, kan je het belonen telkens het voor een langere periode niet geduimd heeft. Ook wanneer het kind het duimen reeds achterwege liet, kan het steeds gebeuren dat het toch terugvalt in die oude gewoonte. Veelal gebeurt dit wanneer het kind opnieuw troost gaat zoeken, bijvoorbeeld bij een veranderende situatie die stress met zich meebrengt. Hierbij kan je nadenken over wat de oorzaak is en hoe dit probleem best kan aangepakt worden.

Het kan moeilijk zijn om duimzuigen af te leren, maar met de juiste inspanningen lukt het wel. Wij geven je alvast enkele tips om er succesverhaal van te maken.

Zorg voor een goed alternatief

Wanneer je baby graag wil duimzuigen, kan je hem bijvoorbeeld een fopspeen geven. Het is namelijk veel gemakkelijker voor je kindje om later te stoppen met zuigen op een fopspeen, dan om duimzuigen af te leren. Dat komt ook omdat je je duim altijd bij je hebt natuurlijk en die niet zomaar kan afnemen. Met een fopspeen is dat net iets handiger uiteraard.

De duim niet meer beschikbaar maken

Wanneer het toch echt te lang gaat duren, kan je ook proberen helpen door bijvoorbeeld wantjes over de handjes te schuiven bij het slapen, zoals je ook krabwantjes voor baby’s hebt. Zo zorg je ervoor dat je kindje niet meer automatisch de duim in de mond kan steken.

Duimzuigen afleren doe je in stappen

Duimzuigen afleren is een proces dat in stappen verloopt. Zo kan je je baby best eerst aanleren om enkel het duimen of de fopspeen toe te laten bij het slapen gaan. Zo kan het duimzuigen geleidelijk aan verminderen om het uiteindelijk af te leren.

Zet diverse producten in

Om je te helpen het duimzuigen af te leren op latere leeftijd, zijn er ook diverse producten beschikbaar op de markt. Het gaat hierbij om producten die je dagelijks op je nagels aanbrengt waardoor je telkens je wil duimzuigen een sterk onaangename smaak in je mond krijgt. Deze producten zijn niet schadelijk voor tanden of nagels en zijn onzichtbaar waardoor ze heel efficiënt zijn in gebruik. Door de vieze en bittere smaak wordt het al gauw een pak onaantrekkelijker om de duim in de mond te stoppen.

Vraag professionele hulp

Lukt het echt niet om duimzuigen af te leren dan kan je ook professionele hulp inroepen. Zo kan omgekeerde gedragspsychologie bijvoorbeeld helpen. Hiervoor kan je bijvoorbeeld een afspraak maken bij een logopedist. Zij kunnen je begeleiden en staan je bij met handige tips en professioneel advies. Wanneer de schade door het duimzuigen echter ook zichtbaar wordt aan de tanden, kan het aan te raden zijn om niet alleen te werken op het afleerproces, maar ook om een orthodontist te raadplegen. Een professioneel orthodontist met ervaring in deze materie kan dan verder bekijken hoe de schade zo goed en efficiënt mogelijk hersteld kan worden. Reken hiervoor op de hulp van orthodontist Fleur Admiraal. 

Duimzuigen is een reflex die al kan aanwezig zijn in de baarmoeder. Het is dan ook een vaak geziene gewoonte bij baby’s die troost vinden in het duimzuigen. Wij vertellen je alles over duimzuigen met waarom het belangrijk is om dit af te leren, waarom het moeilijk is om dit af te leren en hoe je dit kan doen met enkele handige tips. Zeker wanneer je ervoor kiest om een beugel te dragen om de tanden te corrigeren is het van belang om definitief duimzuigen af te leren. Wij helpen je alvast graag op weg.