De drempel om op volwassen leeftijd een orthodontische behandeling te ondergaan is de laatste jaren sterk verlaagd. Een beugel voor volwassenen wordt steeds vaker gevraagd. De meeste volwassen patiënten hebben er geen problemen mee om een blokjesbeugel te dragen. Niettemin zijn er patiënten die liefst een behandeling met onzichtbare apparatuur of een doorzichtige beugel wensen als beugel voor volwassenen. Vandaar het succes van de onzichtbare uitneembare apparaten zoals "Invisalign" of  "Clear aligner". Invisalign is zeer beperkt in mogelijkheden. Met de LINGUALE vaste APPARATUUR (= onzichtbare blokjes voor volwassenen) kunnen echter alle behandelingen gebeuren, die ook met gewone zichtbare blokjes mogelijk zijn.

Linguale beugel (= blokjes voor volwassenen aan de binnen/achterzijde van de tanden) wordt aan de tong- of verhemeltekant van de tanden geplaatst. Hierdoor is de apparatuur onzichtbaar.

Doordat er met deze linguale techniek met high tech materialen en de individueel gemaakte blokjes wordt gewerkt, zijn de behandelkosten wel een stuk hoger dan normale vaste apparatuur aan de buitenzijde van de tanden. Zie hoofdstuk over wat kost een beugel. Deze onzichtbare blokjesbeugel maakt een beugel voor volwassenen wel populair. 

zie ook www.lingualsystems.com

Een ONZICHTBARE beugel? (linguale beugel/Invisalign/Incognito/WIN)

Het is nooit te laat voor een beugel. Een mooi gebit zorgt voor een goed voorkomen, verhoogt het zelfvertrouwen, voorkomt verdere slijtage van de tanden en verhelpt lichamelijke klachten. Ook volwassenen kiezen daarom steeds vaker alsnog voor een beugel. Er bestaan heel wat verschillende soorten beugels voor volwassenen die beantwoorden aan de vraag naar discretie. We geven een overzicht van de mogelijkheden. 

De onzichtbare beugel voor volwassenen

Deze beugel wordt ook de linguale beugel voor volwassenen genoemd. Hierbij worden de blokjes aan de binnenzijde van de tanden geplaatst zodat deze niet zichtbaar zijn van buitenaf. Deze complexe techniek vraagt om de ervaring van een gespecialiseerd orthodontist. 

De doorzichtige beugel voor volwassenen

Deze beugel is ook gekend als kunststofbeugel voor volwassenen. Hierbij wordt een serie aan doorzichtige kunststofhoesjes om beurt over de tanden geschoven. Deze gaan de tanden steeds lichtjes verschuiven. Deze techniek wordt enkel toegepast bij kleine correcties. 

Natuurlijk bestaan de klassieke blokjes aan de buitenzijde ook nog steeds: klein en fijn en prijs kwaliteit zeer scherp geprijsd

Orthodontist Fleur Admiraal is gespecialiseerd in elk van deze technieken. Maak dus gerust een afspraak bij ons voor professioneel advies bij het maken van de beste keuze. 

Wat zijn de mogelijke beugels voor volwassenen?

Wat een beugel kost is afhankelijk van verschillende factoren.

* Uiteraard is er in eerste instantie de prijs van de apparatuur. De prijs wordt dus in grote mate bepaald door het soort beugel dat gekozen wordt, wat dan weer afhankelijk is van de tandstand. Afhankelijk van welke beugel gekozen wordt, kan de kostprijs erg variëren. Zo is een uitneembare beugel goedkoopst met een prijskaartje tussen de 300 en 500 euro. Een uitneembare doorzichtige beugel bestaat uit 15 tot 30 doorzichtige hoesjes die na elkaar gedragen worden, waarbij de kostprijs oploopt tussen de 3000 en 4000 euro. Wanneer we dan kijken naar de vaste apparatuur, hoort bij de gewone metalen blokjesbeugel een prijskaartje van tussen de 1400 en 1900 euro. Wanneer gekozen wordt voor een blokjesbeugel met doorzichtige witte keramische blokjes, moet je rekenen op een extra tussen de 300 en 600 euro. Wanneer gekozen wordt voor de linguale beugel waarbij de blokjesbeugel aan de binnenzijde van de tanden wordt geplaatst, gaat de prijs verder de hoogte in tussen de 4000 en 7000 euro.

* Verder dienen uiteraard ook de regelmatige consultaties bij de orthodontist betaald te worden. De prijs hiervan is afhankelijk van het gevraagde ereloon. De totale kostprijs voor het dragen van een beugel wordt dus ook bepaald door de totale behandelduur. 

* En dan wordt de prijs verder ook bepaald door de eventuele terugbetalingen. Voor kinderen jonger dan 15 wordt een deel van de orthodontische behandeling terugbetaald. Deze vergoeding kan dan tussen de 300 en de 1500 euro bedragen. Volwassenen krijgen geen terugbetaling van de mutualiteiten meer maar kunnen wel kiezen voor een bijkomende verzekering om de grootste kosten te drukken. Kosten baten dient hierbij uiteraard bekeken te worden.

Wie graag een onopvallende behandeling met een blokjesbeugel wenst, kan kiezen voor een linguale beugel. Hierbij wordt de blokjesbeugel dus gewoon aan de binnenzijde van de tanden geplaatst. Voor de linguale beugel worden de blokjes één voor één op maat van de tanden gemaakt. Zo wordt het mogelijk om met een linguale beugel met precisie alle tanden op de gewenste plaats te verschuiven en dit alles met een onzichtbare behandeling.

Gezien we onze tanden vandaag de dag veel langer kunnen behouden, en de vraag naar mooie rechte tanden in stijgende lijn blijft, worden beugels voor volwassenen ook steeds vaker toegepast. Een mooi gebit is intussen de norm geworden en dat op alle leeftijden.

Door te kiezen voor een orthodontische behandeling, wordt niet alleen gewerkt aan een mooi voorkomen en kunnen niet alleen scheve tanden recht gezet worden, maar kunnen hiermee gepaard gaande lichamelijke klachten ook aangepakt worden.

Een verschoven beet of verschoven tanden kunnen een te sterke belasting geven op de tanden, het tandglazuur alsook de kaakgewrichten. Als tanden in de juiste verticale verhoudingen staan, op de correcte breedte en in een goede voor- en achterwaartse relatie staan met elkaar, ondervinden de tanden minder slijtage en blijven ze langer mooi en gaaf. Rechte tanden zijn ook beter te reinigen en zodoende blijven de tanden en het tandvlees ook langer gezond. Verkeerde tandposities kunnen ook terugtrekkend tandvlees geven (uitgroeiende tanden). Wanneer dit gebeurt, zal een parodontoloog  veelal adviseren de tanden recht te laten zetten door een orthodontist. Verbeteren van tandpositie heeft veelal ook een positief effect op de tandkleur. Zo kan orthodontie ook toegepast worden alvorens of in plaats van meteen te kiezen voor een bleaching.

Ter preventie van te grote slijtage van tanden, of in functie van eventuele kronen of facetten, wordt dus steeds vaker een orthodontische behandeling geadviseerd aan volwassenen. Het gevarieerde aanbod beugels voor volwassenen speelt hier ook mooi op in. Zo reikt de beugel voor volwassenen intussen ook diverse subtiele oplossingen aan. Met een beugel voor volwassenen wordt een mooi en gezond gebit verwezenlijkt op alle leeftijden.

Met al deze voordelen hoeft het dan ook niet te verwonderen dat een beugel voor volwassenen steeds vaker wordt toegepast. Als expert in het plaatsen van beugels voor volwassenen helpt Fleur Admiraal u graag met succes verder. Samen vinden we gegarandeerd de beste oplossing voor u.

Je kan op elke leeftijd kiezen voor een mooi gebit. Een beugel voor volwassenen is dan ook al lang niet meer vreemd en de aanvragen ernaar blijven toenemen. Orthodontist Fleur Admiraal heeft zich dan ook gespecialiseerd in de diverse toepassingen die zich hier uitermate toe lenen. Zo heeft men niet alleen keuze uit verschillende blokjesbeugels met bijvoorbeeld witte of doorzichtige blokjes, maar ook voor een linguale beugel of een doorzichtige beugel, elk met hun specifieke voordelen. Door te investeren in een beugel voor volwassenen kan je niet alleen genieten van een goed voorkomen, maar worden scheve tanden ook rechtgezet en kunnen lichamelijke klachten verholpen worden.