Een doorzichtige beugel is onzichtbaar en flexibel

Steeds meer volwassenen kiezen ervoor om hun tanden te laten recht zetten. Een doorzichtige beugel is heel geliefd dankzij zijn onzichtbaarheid en flexibiliteit. De doorzichtige beugel is intussen gekend van merken als Invisalign.

Een doorzichtige beugel is onzichtbaar

Een doorzichtige beugel is een vernieuwende beugeltechniek die te verkrijgen is bij merken als Invisalign, ClearCaps en Orthocaps. Een doorzichtige beugel is uitneembaar en gemaakt uit kunststof. Het is de bedoeling dat de beugel enkel wordt uitgedaan om te eten of om de tanden te poetsen. Er wordt gebruik gemaakt van dunne transparante plastic hoesjes, ook wel kapjes of schildjes genoemd. Dat maakt de doorzichtige beugel onzichtbaar voor haar omgeving waardoor men ook vaak spreekt over een onzichtbare beugel. De doorzichtige beugel is reeds van verschillende merken verkrijgbaar waaronder Invisalign, ClearCaps en Orthocaps.

In stapjes tot een mooi resultaat met een doorzichtige beugel

De hoesjes van een doorzichtige beugel worden over de tanden geschoven om deze langzaam te verduwen naar de gewenste positie. Het dragen van de verschillende hoesjes volgt elkaar op om zo het gewenste resultaat te bereiken. De behandelingsduur verschilt per persoon en is afhankelijk van hoe complex de behandeling is. Gemiddeld duurt een behandeling met een doorzichtige beugel tussen de 9 en 18 maanden. Om de 2 maanden is een controle voorzien.

Vernieuwende technieken met een doorzichtige beugel

Om de behandeling met een doorzichtige beugel te starten, wordt tijdens een eerste gesprek een behandelingsplan opgesteld. Vervolgens worden afdrukken en foto’s van de tanden genomen. Na 2 weken ontvangt men een 3D-simulatie waarin de duur en de behandeling met resultaat wordt aangetoond. Dat biedt de mogelijkheid om meteen het vooropgestelde resultaat te zien.

Vervolgens wordt een serie dunne plastic hoesjes op maat geproduceerd. De doorzichtige hoesjes worden om de zoveel weken vervangen en kunnen in verschillende fases over de tanden geschoven worden. Zo worden tijdens de behandeling om de 2 weken een nieuw set doorzichtige beugels gedragen tot het gewenste resultaat bereikt is. Zo worden de tanden stap per stap recht gezet bij bepaalde afwijkingen. Niet alle tandposities en kaakposities kunnen echter met doorzichtige kapjes worden aangepakt. Daarom dient soms gekozen te worden voor de onzichtbare blokjesbeugel zoals Incognito, WIN, of Harmony.

De nabehandeling van een doorzichtige beugel

Wanneer na het dragen van een beugel geen maatregelen genomen worden, gaan de tanden bij meeste mensen na verloop van tijd weer in de verkeerde positie verschuiven. Daarom kan gebruik gemaakt worden van een nachtbitje, een losse retainerbeugel die vooral ‘s nachts gedragen wordt. Of er kan voor gekozen worden om een draadje of spalkje te kleven achter de tanden.

Fleur Admiraal is gekend als professioneel orthodontist in Gent. Je kan er terecht voor een beugel voor volwassenen, zoals een doorzichtige beugel of een linguale beugel. De linguale beugel wordt ook wel de onzichtbare beugel genoemd of onzichtbare blokjes. Maar uiteraard ook voor een doorsnee blokjesbeugel. Je laat er je beugel plaatsen in alle vertrouwen. Ook geven we je graag antwoord op al je vragen zoals wat zijn de kosten van een beugel

 

Het team van orthodontist Admiraal versterken?

Heeft u zin om ons team te versterken? Raadpleeg dan onze jobs pagina en wie weet word jij onze nieuwe collega!

Bekijk vacatures