• Ik adviseer elk kind om tijdens het (voor)laatste jaar van het lager onderwijs een bezoek te brengen bij een orthodontist
 • Als uw tandarts u verwijst naar een orthodontist. 
 • Op uw eigen intiatief. 

De resultaten van een orthodontische behandelingen leveren veel voordelen aan de patiënt:

 • Verzorgd uiterlijk: uw mond is het middelpunt van uw gezicht. 
 • Zelfzekere innemende charmante glimlach, zelfvertrouwen!
 • Betere sociale acceptatie. 
 • Orthodontie geeft een sterk en gezond gebit dus is een enorme besparing op lange termijn. Ga voor 90 jaar worden met uw eigen tanden!!!!
 • De mond is als centrum van uw communicatie met de wereld. 
 • Een goede beet/occlusie/interdigitatie geeft op lange termijn minder kans op extreme slijtage van de tanden en dus een langere levensduur van uw tanden, omgevende zachte weefsels en de kaakgewrichten
 • Scheve tanden zijn moeilijker te reinigen. Tanden die schoon in de rij staan zijn beter te onderhouden/poetsen.
 • Iedereen (kind, adolescent en volwassene) kan een orthodontische behandeling starten, mits er geen tandvleesaandoeningen zijn en mits er geen ernstige medische contra-indicaties zijn. De drempel om te kiezen voor een beugel voor volwassenen of blokjes voor volwassenen is bovendien steeds lager. Dit mede dankzij de doorzichtige beugel of Invisalign en de linguale blokjes
 • Ter voorbereiding op kroon- en brugwerk. 
 • Orthodontiepraktijk Admiraal is niet geconventioneerd. Dit betekent dat we in principe vrij onze erelonen bepalen. Dit is trouwens het geval voor omzeggens alle orthodontisten. Het betekent echter niet dat er willekeurige tarieven worden gehanteerd. Bij het begin van een orthodontische behandeling wordt een geschreven honorariumoverzicht meegegeven. Zo weet u vooraf wat de behandeling gaat kosten. De kosten van een orthodontische behandeling worden bepaald door verschillende factoren, o.a. de gebruikte apparatuur, de behandelingsduur en ook voor een deel door de moeilijkheidsgraad van een behandeling.
 • Orthodontie wordt niet volledig terugbetaald door de mutualiteiten/het RIZIV. Om aanspraak te maken op enige terugbetaling dient u voor het 15de levensjaar van uw zoon of dochter EN voor aanvang van de behandeling het formulier 'kennisgeving' (=de aanvraag voor terugbetaling) die u van mij tijdens de bespreking van het plan hebt gekregen, in te dienen bij de mutualiteiten.
 • Wat kost een beugel en de orthodontische behandelingen met vaste apparatuur. Een gemiddelde behandeling duurt ongeveer 18 maanden en kost  ±2500 euro. Uiteraard wordt hiervan een deel door uw ziekenfonds of verzekering terugbetaald. De vooronderzoeken en radiografiën zijn niet inbegrepen. Bijkomende apparatuur zoals activators, Forsus, schroefjes of veren worden bijkomend afgerekend. Hiervoor wordt geen ereloon gevraagd, enkel de kostprijs van het materiaal.
 • Voor zeer korte en eenvoudige behandelingen wordt een individueel tarief afgesproken.
 • De materiaal kosten voor orthodontische behandelingen met linguale apparatuur (blokjes aan de binnenkant van de tanden ) zijn vrij duur. Deze extrakosten worden verrekend bij het begin van de behandeling. Een behandeling met linguale blokjes boven en onder kost ± 6700 euro.
 • De Belgische orthodontietarieven horen samen met Nederland en Engeland bij de laagste van Europa. In onze buurlanden Duitsland, en in Spanje en Zwitserland kost een orthodontische behandeling circa 8500 euro, met een zeer beperkte tussenkomst van de mutualiteit. Daarbij vergeleken is orthodontie in België tegenwoordig niet meer duur en dankzij de goede verzekerbaarheid meer bereikbaar voor iedereen.
 • Volwassenen kunnen geen terugbetaling van de mutualiteiten verwachten. Zij kunnen zich echter wel bijkomend verzekeren, via polissen zoals Dentalia Plus etc.....

Dit zijn zaken om rekening mee te houden wanneer men kiest voor een beugel voor volwassenen, een doorzichtige beugel, een linguale beugel, of een gewone blokjesbeugel bij een orthodontist in Gent

 • Als de mondhygiëne niet optimaal is, kunnen vlekjesgaatjes of andere beschadigingen aan het glazuur ontstaan met een blokjesbeugel en kan het tandvlees lokaal wat terugtrekken.
 • Incidenteel kunnen kaakgewrichtsklachten ontstaan met een blokjesbeugel, die pijn in het gewricht, hoofd- of oorpijn veroorzaken. Deze klachten kunnen ook zonder orthodontie ontstaan. Klachten aan het kaakgewricht moet je aan de orthodontist melden.
 • Orthodontische behandeling met een blokjesbeugel kan verkorting van de wortels tot gevolg hebben. Zeker als er tijdens de orthodontische behandeling geduimd wordt. De oorzaak is niet duidelijk, wortelverkorting stopt bij het stoppen van de behandeling. Het wel-niet-wel dragen van apparatuur bevordert wortelverkorting, net als nagelbijten.
 • Een ongewenste ontwikkeling van de verstandskiezen/wijsheidstanden moet rond het 18levensjaar beoordeeld worden met een overzichtsröntgenfoto, om een beslissing te nemen over eventueel verwijderen.
 • Uw mond is net als de rest van uw lichaam onderhevig aan veranderingen en verouderingenHet is biologie! Een lichaam is levenslang in beweging, het gebit ook. Het is belangrijk om het bereikte resultaat zo goed mogelijk te stabiliseren met retentieapparatuur. De uitneembare nachtbeugel vereist discipline, de vaste versie regelmatige controle.
 • Tijdens de zogenaamde retentieperiode zullen dus enkele controleconsulten nodig zijn. Ook om de ontwikkeling van de verstandkiezen/wijsheidstanden op te volgen.
 • Gemiddeld 18 maanden, afhankelijk van de ernst van de tandstand en beet en de medewerking van de patiënt.

Een verwijzing van een tandarts is niet nodig.

U kunt zich best via de website aanmelden aanmelden voor een consult bij de orthodontist.

Wanneer gekozen werd voor het dragen van een blokjesbeugel is een regelmatige controle noodzakelijk. Tijdens deze controle wordt in eerste instantie de stand van de tanden geëvalueerd en wordt de blokjesbeugel verder aangepast voor het behalen van het gewenste resultaat. Maar tegelijk wordt ook de staat van de blokjesbeugel nagekeken en aangepast waar nodig. Zo worden de elastiekjes vervangen en indien nodig ook de draadjes. Ook als er iets stuk zou zijn of zou zijn losgekomen, wordt dit hersteld. Wanneer je tussendoor zou merken dat iets kapot zou geraakt zijn aan je blokjesbeugel, neem dan meteen contact op met je behandelende orthodontist.

Wanneer je een beugel draagt, is het poetsen van je tanden en beugel extra belangrijk. Het poetsen van de beugel is belangrijk zodat er geen etensresten gaan rondzitten of tandplak aan gaat hechten. En hoe beter je zorgdraagt voor je tanden en beugel, hoe beter het resultaat. Hoe je best je tanden kan poetsen met een beugel, lees je na in onze FAQ. Maar we geven je ook graag enkele tips voor het poetsen van je beugel. Want wanneer je een beugel draagt, is het niet alleen belangrijk om de tanden goed te poetsen maar ook om de beugel grondig te reinigen.

Belangrijk is dat je frequent genoeg en grondig genoeg poetst, dus lang genoeg en vaak genoeg met minimaal twee maal dagelijks, bij voorkeur na elke maaltijd. Dit omdat bij het dragen van een beugel het meer van je zal vragen tijdens het poetsen om etensresten en tandplak te verwijderen. Deze kunnen namelijk makkelijk in de draadjes en haakjes blijven steken. Om dit goed aan te pakken, kiezen we voor een elektrische tandenborstel en kwalitatieve tandpasta. Belangrijk is om hierbij zorgvuldig langsheen de draadjes en haakjes te poetsen, bij voorkeur in cirkelvormige bewegingen van boven naar onder. Met een elektrische tandenborstel kan je namelijk veel efficiënter poetsen in cirkelvormige bewegingen en zal je een beter resultaat bereiken.

Het is de bedoeling dat je bij het poetsen alle kanten van zowel je tanden als je beugel behandelt. Om ook tussen de dunne draadjes en haakjes te kunnen poetsen, worden fijne interdentale borsteltjes gebruikt. Met deze kleine borsteltjes kunnen de blokjes ook apart gepoetst worden. Daarnaast kan je ook nog gebruikmaken van flosdraad en tandspoelmiddel.

Ook als je een losse beugel draagt, is het aan te raden deze te poetsen en kan tandspoelmiddel een handige hulp vormen. Want ook als je een losse beugel draagt, dient deze dagelijks schoongemaakt te worden met een zachte tandenborstel.

Met al deze poetstips kan jij vast van een mooi en fris gebit genieten, ook als je een beugel draagt. Heb je nog vragen rond het poetsen van je beugel? Bespreek het dan zeker tijdens je consult. Wij helpen je graag op weg met de leukste tips en de beste technieken. Zo word jij ook expert voor een goede tandverzorging en mondverzorging

De toepassing van orthodontie vereist specifieke specialisatie. Orthodontie is dan ook een specialisme in de tandheelkunde dat zich toelegt op het optimaliseren van de tandenstand. Om dit te bereiken kunnen heel uiteenlopende middelen en toepassingen aangewend worden. Een orthodontist weet hierbij als specialist ter zake het juiste advies bij te geven en in te begeleiden zodat het wenste resultaat bereikt kan worden. Wanneer je op zoek bent naar een geregistreerd en erkend orthodontist in Gent, kan je rekenen op Fleur Admiraal. Zij is bovendien gespecialiseerd in het toepassen van een linguale beugel of blokjesbeugel die achter de tanden wordt geplaatst.